A heroinnál ötvenszer erősebb, mégis a patikában lehet kapni, mi az?

· 10.18. · tudomány

Észak-Amerikában félmillióra tehető azoknak a száma, akik szintetikus opioid fogyasztása miatt vesztették életüket. Az Egyesült Államokban és Kanadában a hivatalosan regisztrált halállal végződő túladagolások 70 százalékáért felelős fentanil (angolul: fentanyl) okozta Prince, Tom Petty, Coolio és még egy sor muzsikus, színész, sportoló és híresség halálát, legutóbb a Crazy Town frontemberének halottkémi jelentése nevesítette a halál okaként a szert. Az amerikai Forbes tavaly májusi összefoglalója szerint a 2021-es csúcsévben a 108 ezer túladagolásból több, mint 72,5 ezer esetben a C22H28N2O képletű mesterséges opiát végzett a használóval.

A legmegdöbbentőbb, hogy a 2015-től járványszerűen terjedő drogkrízist kiváltó, a kerti mákból (Papaver somniferum) kinyert ópiumhoz, morfinhoz, illetve heroinhoz hasonló, de csak ipari laborokban előállítható molekula egy világszerte, így a magyarországi szakorvosi praxisban is alkalmazott kábító fájdalomcsillapító hatóanyag, amelyet bőrön keresztül ható tapasz, lassú felszívódású tabletta, kapszulába tölthető por, illetve intravénásan adagolható oldat formában a patikák forgalmaznak.

A klinikai praxisban alkalmazott fentanil folyadék, tapasz, por és tablettás kiszerelése
photo_camera A klinikai praxisban alkalmazott fentanil folyadék, tapasz, por és tablettás kiszerelése Fotó: SHERRY YATES YOUNG/SCIENCE PHOTO/Science Photo Library via AFP

Az amerikai fogyasztók azonban zömmel nem az ilyen vényre kiváltható, hanem kínai, indiai, de leginkább mexikói illegális gyógyszergyárak felszippantható vagy injektálható termékeit szerzik be a drogpiacokon.

Járványos bódulat

Az Egyesült Államok nemzeti egészségügyi hatósága, a CDC drogfogyasztási statisztikái szerint a fentanilkrízis abban sem hasonlít a klasszikus droghasználat epidemiológiai mintázataira, hogy a szintetikus opiátok szinte valamennyi szövetségi államban problémát jelentenek. A használat lakosságszámhoz viszonyított aránya ott a legnagyobb, ahol évtizedes léptékben is magas az akár vény nélkül is kapható, de az egészségügyi praxisokban is könnyű kézzel felírt altató-, nyugtató-, fájdalomcsillapító és kedélyjavító gyógyszerek fogyasztása.

photo_camera Illusztráció: Qubit

A CDC legfrissebb adatközlése szerint a szintetikus opioidok, elsősorban a fentanil miatti túladagolásos halálozások számának 2015-től tapasztalt brutális mértékű növekedése két éve állt meg, azóta pedig enyhe, bár trendszerűnek látszó csökkenés tapasztalható.

photo_camera Illusztráció: Qubit

Bár a kínai fehér (China-White) néven a heroin olcsó helyettesítőjeként terjesztett kínai és észak-koreai gyárakban előállított fentanil az 1990-es években már megjelent az amerikai drogpiacon, a 2000-es évekig az olyan klasszikus kábítószerek vezették az aranylövések amerikai listáját, mint a stimuláns kokain crack néven hírhedté vált, kémiailag módosított utcai változata, illetve a beatkorszaktól töretlen népszerűségnek örvendő, természetes eredetű depresszánsként számon tartott heroin.

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!