Megtanult delfinül egy beluga

2017.11.06. · tudomány

Megtanult egy idegen nyelvet egy fogságban élő nőstény beluga. Bár a faj megjelenése emlékeztet a delfinekére, rendszertani besorolása szerint a cetek rendjén belül a narválfélék családjába tartozik (angolul beluga bálnának nevezik).

A palackorrú delfinekkel együtt tartott négyéves nőstény beluga képes volt rá, hogy mindössze két hónap alatt megtanulja képezni azokat a füttyögő hangokat, amelyeket lakótársai bocsátottak ki, miközben a saját fajára jellemző hangokat elhagyta – állítják orosz tudósok az Animal Cognition folyóiratban szeptemberben publikált tanulmányban.

A vízi emlőst 2013-ban költöztették a krími Koktebel delfináriumba, előtte belugákkal együtt nevelkedett. A palackorrúaknál mintegy másfélszer nagyobb cetféle eleinte riadalmat keltett a delfinek között, de csakhamar annyira beilleszkedett, hogy elkezdte utánozni a hangjukat, két hónap múlva pedig „delfinül beszélt”, amit Elena Panova és Alexandr Agafonov, az Orosz Tudományos Akadémia munkatársai 90 órányi hangfelvétellel bizonyítanak.

photo_camera Törekszik a beilleszkedésre

Különösen érdekes, hogy a beluga a delfinek egyedenként eltérő hangjait kezdte el imitálni, amelyek majdnem úgy működnek, mint a nevek. További érdekesség, hogy a beluga nyelvtudása megállt a kéthónapos szinten, a későbbi felvételek e tekintetben nem hoztak újdonságot.

Az is bizonyosságot nyert, hogy miközben a beluga felhozta magát delfinből, a palackorrúak nem kezdték el használni az ő fajára jellemző kiáltásokat. Ezt megmagyarázhatja, hogy a társas érintkezést kedvelő vízi emlős egyedül volt, neki kellett beilleszkednie a delfinek közösségébe – írja a tanulmány alapján a Sciencealert.

Nem ez az első eset, hogy egy beluga megcsillogtatja kiváló utánzási képességeit. A Noc nevű állat, amelyet az amerikai haditengerészet a hetvenes években tanulmányozott, emberi hangokat igyekezett imitálni. A leginkább részeg matrózok éneklésére emlékeztető eredmény az alábbi videón hallható:

link Forrás

Az egyelőre nem derült ki a kutatók megfigyeléseiből, hogy a krími beluga meg is értett-e valamit a delfinek mondanivalójából, vagy csak a hangjukat tanulta meg kiadni. Azt is további kutatásoknak kell kideríteniük, hogy vajon ez a fajok közötti kommunikáció egyedi esete volt-e.