Teljes szülői kontroll: 13 év alattiakat céloz a Facebook új szolgáltatása

2017.12.05. · TECH

Először nyit a 13 év alatti gyerekek felé a Facebook új Messenger Kids alkalmazásával, amelyet hétfőn az Egyesült Államokban már letölthettek az iOS-használók. Az új appot a cég közlése szerint biztonsági megfontolások hívták életre, ezzel próbálják a gyerekektől távol tartani azokat a rossz szándékú felnőtteket, akiket más, gyerekeket célzó online rendszerekből nehéz kiszűrni.

A Messenger Kids alkalmazást a gyerek telefonjára vagy tabletjára letöltve a szülő maga hozhat létre profilt a gyermekének, és személyesen hagyhatja jóvá azokat az ismerősöket, akikkel a kiskorú üzeneteket és videóüzeneteket válthat az alap Messenger alkalmazáson keresztül.

A kiskamaszoknak tehát sem Facebook-profil, sem telefonszám nem kell ahhoz, hogy más Messenger- és Messenger Kids-felhasználókkal kommunikáljanak, így a fiatalabb testvérek sem maradnak ki a közös családi csetelésből – írja a Techcrunch.

Más applikációkban a gyerekek bárkivel kapcsolatba léphetnek, és velük is bárki párbeszédet kezdeményezhet – mondta David Marcus, a Facebook Messengerért felelős vezetője. A gyerek-Messenger viszont valódi jelenlétet igényel a szülőktől, a családok pedig – mintegy mellékhatásként – egyre többet használják az üzenetküldő alkalmazást, és családi csoportokat hoznak létre.

Mark Zuckerberg és családja
photo_camera Mark Zuckerberg Facebook-vezér és családja

A kontaktok megválogatása mellett a Messenger Kids speciális biztonsági szűrőket tartalmaz, amelyek például megakadályozzák, hogy a gyerek meztelen fotót vagy más szexuális, illetve erőszakos tartalmat osszon meg. Egy gyors reagálású támogatói csapat pedig rögtön lép, ha nem megfelelő tartalmat jelentenek nekik – ígéri a Facebook. Az új alkalmazáshoz a Giphy gifmegosztó motorját is áfésülték, hogy gyerekbarátabbá tegyék, és erősítettek a gyerekvonalat az augmented reality (AR) eszköztárban is, hogy izgalmasabb legyen a videótelefonálás a nagymamával.

A Facebook azt ígéri, a gyerekek online biztonságáról rendelkező COPPA-törvénnyel (Children’s Online Privacy Protections Act) összhangban nem gyűjt adatot a gyerekekről, nem küldi őket automatikusan tovább az igazi Facebookra, ahogy betöltik a tizenhármat, és nem használja közvetlen profitszerzésre a Messenger Kids alkalmazás.

Ahogy a Verge rámutat, az új app előnyeit a Facebook okosan kommunikálja, a Messenger Kids azonban arra is alkalmas, hogy élethosszig tartó Facebook-használatra szoktassa rá a gyerekeket, és végső soron az egész családot behúzza egy olyan platformba, ahol a felhasználók egyfolytában hirdetéseket látnak.

Nem segít a kamuprofilos gyerekeken

Köztudott, hogy a Facebook 13 év alattiakat nem enged regisztrálni, ettől még Magyarországon és külföldön is bevett szokás, hogy a szülők kisebb gyermekeket regisztrálnak kamu születési adatokkal. A Messenger Kids ennek várhatóan nem szab gátat, hiszen az új alkalmazás elsősorban kommunikációs célokat szolgál, nincsenek olyan funkciói, amilyenekre a közösségi oldalt szoktuk használni.

A szülők ugyan képes miniprofilt állíthatnak be a gyerekeiknek, amelyen keresztül jóváhagyhatják ismeretségeiket is, de a gyerekek továbbra sem bukkannak fel a Facebook-keresésekben, és végső soron nem a közösségi oldal, hanem az üzentküldő alkalmazás használatába csatlakoznak be.

Kissé nyögvenyelős a rendszer, ha a szülő gyereke új barátját szeretné jóváhagyni a Messenger Kidsben: előbb a másik gyerek szüleivel kell összekattintania, csak utána jelenik meg az a lehetőség, hogy a kis barátot is leokézza. A Techcrunch szerint ez a legbénább része a Messenger Kidsnek, és könnyen elképzelhető, hogy sok kiskamasz csak vonakodva menne bele, hogy ilyen tortúrák árán tudjon csak üzeneteket váltani például egy osztálytársával, akivel egyébként több más platformon könnyedén kommunikálhat.