Teljes szülői kontroll: 13 év alattiakat céloz a Facebook új szolgáltatása

Először nyit a 13 év alatti gyerekek felé a Facebook új Messenger Kids alkalmazásával, amelyet hétfőn az Egyesült Államokban már letölthettek az iOS-használók. Az új appot a cég közlése szerint biztonsági megfontolások hívták életre, ezzel próbálják a gyerekektől távol tartani azokat a rossz szándékú felnőtteket, akiket más, gyerekeket célzó online rendszerekből nehéz kiszűrni.

A Messenger Kids alkalmazást a gyerek telefonjára vagy tabletjára letöltve a szülő maga hozhat létre profilt a gyermekének, és személyesen hagyhatja jóvá azokat az ismerősöket, akikkel a kiskorú üzeneteket és videóüzeneteket válthat az alap Messenger alkalmazáson keresztül.

A kiskamaszoknak tehát sem Facebook-profil, sem telefonszám nem kell ahhoz, hogy más Messenger- és Messenger Kids-felhasználókkal kommunikáljanak, így a fiatalabb testvérek sem maradnak ki a közös családi csetelésből – írja a Techcrunch.

Más applikációkban a gyerekek bárkivel kapcsolatba léphetnek, és velük is bárki párbeszédet kezdeményezhet – mondta David Marcus, a Facebook Messengerért felelős vezetője. A gyerek-Messenger viszont valódi jelenlétet igényel a szülőktől, a családok pedig – mintegy mellékhatásként – egyre többet használják az üzenetküldő alkalmazást, és családi csoportokat hoznak létre.

Mark Zuckerberg Facebook-vezér és családja

A kontaktok megválogatása mellett a Messenger Kids speciális biztonsági szűrőket tartalmaz, amelyek például megakadályozzák, hogy a gyerek meztelen fotót vagy más szexuális, illetve erőszakos tartalmat osszon meg. Egy gyors reagálású támogatói csapat pedig rögtön lép, ha nem megfelelő tartalmat jelentenek nekik – ígéri a Facebook. Az új alkalmazáshoz a Giphy gifmegosztó motorját is áfésülték, hogy gyerekbarátabbá tegyék, és erősítettek a gyerekvonalat az augmented reality (AR) eszköztárban is, hogy izgalmasabb legyen a videótelefonálás a nagymamával.

A Facebook azt ígéri, a gyerekek online biztonságáról rendelkező COPPA-törvénnyel (Children’s Online Privacy Protections Act) összhangban nem gyűjt adatot a gyerekekről, nem küldi őket automatikusan tovább az igazi Facebookra, ahogy betöltik a tizenhármat, és nem használja közvetlen profitszerzésre a Messenger Kids alkalmazás. 

Ahogy a Verge rámutat, az új app előnyeit a Facebook okosan kommunikálja, a Messenger Kids azonban arra is alkalmas, hogy élethosszig tartó Facebook-használatra szoktassa rá a gyerekeket, és végső soron az egész családot behúzza egy olyan platformba, ahol a felhasználók egyfolytában hirdetéseket látnak.

Nem segít a kamuprofilos gyerekeken

Köztudott, hogy a Facebook 13 év alattiakat nem enged regisztrálni, ettől még Magyarországon és külföldön is bevett szokás, hogy a szülők kisebb gyermekeket regisztrálnak kamu születési adatokkal. A Messenger Kids ennek várhatóan nem szab gátat, hiszen az új alkalmazás elsősorban kommunikációs célokat szolgál, nincsenek olyan funkciói, amilyenekre a közösségi oldalt szoktuk használni.

A szülők ugyan képes miniprofilt állíthatnak be a gyerekeiknek, amelyen keresztül jóváhagyhatják ismeretségeiket is, de a gyerekek továbbra sem bukkannak fel a Facebook-keresésekben, és végső soron nem a közösségi oldal, hanem az üzentküldő alkalmazás használatába csatlakoznak be.

Kissé nyögvenyelős a rendszer, ha a szülő gyereke új barátját szeretné jóváhagyni a Messenger Kidsben: előbb a másik gyerek szüleivel kell összekattintania, csak utána jelenik meg az a lehetőség, hogy a kis barátot is leokézza. A Techcrunch szerint ez a legbénább része a Messenger Kidsnek, és könnyen elképzelhető, hogy sok kiskamasz csak vonakodva menne bele, hogy ilyen tortúrák árán tudjon csak üzeneteket váltani például egy osztálytársával, akivel egyébként több más platformon könnyedén kommunikálhat.

Kitört az I. Nagy Streamingháború

Minden bizonnyal vége a Netflix egyeduralmának, az HBO és az Amazon mellé pedig özönlenek a vetélytársak: az Apple és a Disney novemberben indította el online film- és sorozatstreamelő szolgáltatását, de aztán jönnek a nagy stúdiók, és viszik magukkal a Jóbarátokat és az Office-t is a Netflixről.