Drónhadsereget állít fel Dél-Korea az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt

2017.12.06. · TECH

A dél-koreai hadsereg 2018-ban felállítja a felfegyverzett drónokból álló egységét – jelentette kedden a dél-koreai hírügynökség, a Yonhap. Az észak-koreai fenyegetés miatt beújított eszközöket drónbotoknak (drón + robot) hívja a hadsereg, és a közlemény szerint gyökeres változást hozhat a térség hadviselésébe.

Az egység először az északi szomszéd nukleáris kísérleti telepén hajt majd végre felderítő küldetéseket, de konfliktus esetén rajokban indítanak támadást a mostanra atomhatalommá váló ország ellen.

A lépést az után tette meg a hadsereg, hogy nyugati elemzők és tisztviselők a megfigyelési technológiáinak fejlesztésére sürgette Dél-Koreát. William Perry, a Clinton-kabinet védelmi minisztere egy fórumon nemrég azt javasolta, hogy Dél-Korea és Japán kezdjen el dolgozni a saját nukleáris erejének kiépítésén – írja a Financial Times.

link Forrás

Rajban a repülők ellen is bevethetők lesznek

Mun Dzsein, Dél-Korea liberális elnöke egyelőre elutasított minden, az ország nukleáris fegyverkezésére vonatkozó javaslatot, de egyre fokozódik a nyomás a konzervatív politikusok felől, akik szerint egyedül a nukleáris erők egyensúlya tarthatja fenn a békét a félszigeten.

A későbbiekben akár bombákkal is felszerelhető drónbotok azonban szakértők szerint nem kizárólag fegyveres támadásra alkalmasak. A mesterséges intelligenciával ellátott egységek rajokba rendeződve képesek lesznek akár repülők vagy hajók feltartóztatására is.

Szerdán jelentették be, hogy Szöul 2009 óta a legnagyobb mértékben növelte a védelmi költségvetést: 2018-ban az előző évihez képest 7 százalékkal több pénzből, nagyjából 40 milliárd dollárnak megfelelő összegből gazdálkodhat a hadsereg. Az elnök honvédelmi reformjának központi eleme a hadsereg létszámának csökkentése és a technológia fejlesztése.

Észak-Korea november végén egy új típusú, a korábbiaknál jelentősen nagyobb hatótávolságú rakétával végzett kísérletet, ami röppályája csúcsán 4475 kilométer magasan repült, mielőtt a kilövés helyétől 9 50 kilométerrel a tengerbe hullott. Szakértők ebből arra következtettek, hogy az ország akár az Egyesült Államok keleti partvidéke, így New York vagy Washington támadására is készen áll.