3,67 millió éves csontvázat mutattak be Dél-Afrikában

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Több mint húsz évükbe került a kutatóknak az ásatás, a tisztogatás és a rekonstrukció, de mostanra elkészültek vele: szerdán a dél-afrikai Witwatersrand Egyetemen a nagyközönség elé tárták Little Footot (kis láb), a földkerekség legteljesebb, 1,5 millió évesnél régebbi csontvázát, ami körülbelül félmillió évvel idősebb az ember leghíresebb, csontváz formájában előkerült rokonánál, Lucynál, aki 1974-ben bukkant fel Etiópiában.

Little Foot a dél-afrikai bemutatón, 2017. december 6-ánFotó: MUJAHID SAFODIEN/AFP

A becslések szerint 3,67 millió éves Little Footra, aki a feltételezések szerint életében valószínűleg kislány volt, és Lucyval együtt az emberfélék családjába, azon belül az Australopithecus nembe tartozik, a Johannesburgtól 40 kilométerre fekvő Sterkfontein barlangrendszerben bukkantak rá még a múlt század kilencvenes éveinek közepén  (négy bokacsontját már jóval korábban, 1980-ban megtalálták, de akkor még nem állt össze a kép). 

Az Australopithecus, ami nagyjából négymillió évvel ezelőtt jelent meg Afrika keleti részén, és kétmillió évvel ezelőtt tűnt el a Föld színéről, régészeti szempontból azért különösen jelentős, mert fogazatát, csontozatát és az azokból kikövetkeztethető életmódját tekintve érdekes átmenetet képez az emberszabású majmok és az emberfélék között.

Little Foot portréjaFotó: MUJAHID SAFODIEN/AFP

A Sterkfontein barlangrendszert, ahonnan Little Footot sziklarobbantásos módszerrel kellett kiszabadítani, és ahol 1947-ben rátaláltak Mrs. Plesre, a 2,3 millió éves Australopithecus africanus-maradványra, mostanra az Emberiség bölcsőjeként emlegetik, és 1999 óta az UNESCO a világörökség részeként tartja számon. 

Prometheus vagy africanus?

Hogy Little Foot az Australopithecus nemen belül melyik fajba tartozik, arról még tart a vita: a csontváz felfedezője és első számú gondozója, Ron Clarke paleoantropológus szerint Australopithecus prometheus, mások szerint inkább Australopithecus africanus – Lucyval ellentétben, akit teljes bizonyossággal Australopithecus afarensisként azonosított a tudomány.

Ron Clarke paleoantropológus, a felfedező Little Foot koponyájával

A lelet igazi jelentőségét az adja, hogy míg az antropológusok Lucy (tudományos becenevén: AL 288-1, egyébként a közismert Beatles-számról kapta a nevét) csontvázának mindössze 40 százalékát tudták összerakni a több száz csontdarabból, Little Foot (Stw 573) csontváza csaknem teljes, beleértve a csípőt, a bordákat, a csigolyákat és a felkart.

Ami még ennél is fontosabb: Little Foot tovább erősíti azt a feltételezést, miszerint az emberi faj konkrétan Dél-Afrikából, Johannesburg közeléből származik.