Nukleáris robbantásokról készült, sosem látott videók jelentek meg a YouTube-on

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az Egyesült Államok jelenlegi ismereteink szerint több nukleráisfegyver-kísérletet végzett el, mint bármely más ország. Hivatalosan 1054 tesztrobbantást hajtottak végre, köztük 210 légköri kísérletet is 1945 és 1962 között. Minden egyes robbanást több tucat kamerával rögzítettek. Becslések szerint tízezer ilyen történelmi videó sínylődhet elfeledve különböző archívumokban évtizedek óta.

A kaliforniai székhelyű szövetségi Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban (LLNL) filmszakértők, levéltárosok és szoftverfejlesztők közösen dolgoznak az előkerülő filmek felújításán, és a héten az intézmény nyilvánosságra is hozott hatvankét ilyen ritka videót a YouTube-on.

A laboratórium csapata az elmúlt öt évben 6500 videót kutatott fel, ebből 4200-at sikerült beszkennelni, 750-et közlésre alkalmassá tenni. A filmek közül az első eresztést márciusban publikálták, csütörtökön érkezett a folytatás, így most már 125 légköri nukleáris kísérlet felvétele nyilvános – írta a Sciencealert.

Az Egyesült Államok 1992 óta nem tesztelt valódi nukleáris fegyvert, a kísérletezésre ma már a szimuláció lenne az etikus megoldás. Az archív videók abban is segíthetnek, hogy általuk továbbfejleszthessék a virtuális atomkísérletek technológiáját.

Az archivált videók némelyike emlékeztet arra a képre, amit a nukleáris kísérletekről a legtöbben a fejünkben őrzünk:

Máskor viszont nem igazán: