Nukleáris robbantásokról készült, sosem látott videók jelentek meg a YouTube-on

2017.12.15. · tudomány

Az Egyesült Államok jelenlegi ismereteink szerint több nukleráisfegyver-kísérletet végzett el, mint bármely más ország. Hivatalosan 1054 tesztrobbantást hajtottak végre, köztük 210 légköri kísérletet is 1945 és 1962 között. Minden egyes robbanást több tucat kamerával rögzítettek. Becslések szerint tízezer ilyen történelmi videó sínylődhet elfeledve különböző archívumokban évtizedek óta.

A kaliforniai székhelyű szövetségi Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban (LLNL) filmszakértők, levéltárosok és szoftverfejlesztők közösen dolgoznak az előkerülő filmek felújításán, és a héten az intézmény nyilvánosságra is hozott hatvankét ilyen ritka videót a YouTube-on.

A laboratórium csapata az elmúlt öt évben 6500 videót kutatott fel, ebből 4200-at sikerült beszkennelni, 750-et közlésre alkalmassá tenni. A filmek közül az első eresztést márciusban publikálták, csütörtökön érkezett a folytatás, így most már 125 légköri nukleáris kísérlet felvétele nyilvános – írta a Sciencealert.

Az Egyesült Államok 1992 óta nem tesztelt valódi nukleáris fegyvert, a kísérletezésre ma már a szimuláció lenne az etikus megoldás. Az archív videók abban is segíthetnek, hogy általuk továbbfejleszthessék a virtuális atomkísérletek technológiáját.

Az archivált videók némelyike emlékeztet arra a képre, amit a nukleáris kísérletekről a legtöbben a fejünkben őrzünk:

link Forrás

Máskor viszont nem igazán:

link Forrás
link Forrás