Ész Ventura: Alakítsd át a gyufakarácsonyfát!

6. feladvány: Karácsonyi gyufafeladvány

Az alábbi feladvánnyal kívánunk kellemes karácsonyi ünepeket és boldog új évet minden kedves olvasónknak. A lehető legkevesebb gyufaszál áthelyezésével kell elérni azt, hogy a vízszintesen összeolvasott számok összege 2018 legyen! 


Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. Mindenképpen csatoljatok ábrát, fotót vagy videót, amin jelölve vannak az elmozdított gyufaszálak régi és új pozíciói is! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 29. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁS

A kokain és a hatalmi mámor neurobiológiája

A legdrágább illegális drogként számon tartott stimuláns az agy jutalmazó központjának működését befolyásolva egyszerre több helyen fejti ki hatását. A hatalmi mámor, az extrém motiváció, a hiperaktivitás és a zsigeri eufória együtteséért azonban nagy árat kell fizetni: a drogkereső magatartás beleég az idegsejtek kapcsolataiba.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.