Egy nő fért fel a legjobban kereső sportolók százas toplistájára

2017.12.27. · gazdaság

Az amerikai Forbes gazdasági szaklap idén is összeállította a 10 legjobban kereső női sportoló listáját a 2017-es évre. Az elemzés figyelembe veszi a fizetést, a győzelemért és helyezésekért járó pénzdíjakat, a bónuszokat és a szponzori hozzájárulásokat is. Az elemzés a 2016. június 1-től 2017. június 1-ig tartó intervallumot vizsgálja.

A 10 legjobban kereső női sportoló 2012 júniusa és 2017 júniusa között összesen 650 millió dollárt, azaz több mint 170 milliárd forintot keresett. A vizsgált időszak egyértelműen azt bizonyítja, hogy a tenisz az a sportág, ahol a legmagasabb bevételre lehet szert tenni. 2012 júniusától a top 10-es listán mindig szerepelt legalább hét teniszező. Az elmúlt öt vizsgált idényben 37 alkalommal került be a tenisz, ötször az autósport, háromszor a golf és a harcművészet, illetve kétszer odafért a listára a műkorcsolya is. Az összes bevételt vizsgálva is látványos a tenisz dominanciája, a top 10-es játékosok összes keresetének 76 százaléka vándorolt a teniszezők zsebébe, közel 500 millió dollár.

photo_camera Illusztráció: Sportérték

Négy sportoló van, aki mind az öt alkalommal szerepelt a top 10-ben: Serena Williams (tenisz), Danica Patrick (autóversenyző), Caroline Wozniacki (tenisz) és Agnieszka Radwanska (tenisz).

A 2016. június és 2017. június közé eső vizsgált időszakban a 10 sportoló összesen 109,1 millió dollárt keresett. A bevételek 55 százaléka származik a szponzoroktól és támogatóktól, 45 százaléka a versenyeken szerzett pénzdíjakból, bónuszokból, illetve a fizetésekből.

Három sportág képviselői kerültek fel a 2017-es listára: a tenisz nyolc sportolót adott, az autósport és a harcművészet egyet-egyet. Érdekesség, hogy 2012 óta először idén fordult elő, hogy csak egy sportoló összbevétele haladta meg a 20 millió dollárt. Részben ennek is köszönhető, hogy a top 10 teljes bevétele 15 millió dollárral elmarad a tavalyi évtől, és több mint 36 millió dollárral 2012-től. A visszaesés főleg annak köszönhető, hogy a vizsgált időszakban az elmúlt évek egyik legsikeresebb sportolója (pénzügyileg mindenképpen), az orosz Marija Sarapova nem szerepel a listán. A 2015-16 közötti időszakban az orosz teniszező még közel 22 millió dollárt keresett, ám a mostani vizsgált időszak jelentős részében a sportoló doppingvétsége miatt nem lépett pályára (15 hónapra függesztették fel), így nem kerülhetett fel a listára. Az ötszörös Grand Slam-győztes nevéhez fűződik egyébként az elmúlt öt év legmagasabb bevétele, a 2015-ös listán 29,7 millió dollárral szerepelt.

Lássuk akkor, kik alkotják a top 10-et!

Serena Williams

A Nike által egyszerűen csak a világ legjobb sportolójának titulált teniszező nem kevesebb mint 27 millió dollárt gyűjtött az idén, ami nagyjából 7,15 milliárd forintnak felel meg. Habár ez az összeg most közel 2 millió dollárral kevesebb, mint a tavalyi, az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2017 januárjában az Australian Openen a 23. Grand Slam-győzelmét arató bajnok – aki ezért 3,7 millió ausztrál dollárt, közel 750 millió forintot kapott –, már nem is lépett többet pályára 2017-ben, mivel babát várt. A sportoló első gyermeke idén szeptemberben született meg, és most már azt is tudhatjuk, hogy Serena Williams 2018-ban visszatér a pályára mint címvédő, méghozzá éppen az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon.

Serena Williams 2017. január 29-én az Australian Open trófeájával
photo_camera Serena Williams 2017. január 29-én az Australian Open trófeájával Fotó: Masahiro Sugimoto/The Yomiuri Shimbun

A teniszező mögött egyébként számos szponzor található, mint a Gatorade, az Intel, a JPMorgan Chase vagy a Nike. Testvérével, Venus Williamsszel együtt a National Football League (NFL) történelmébe is beírták már magukat, amikor 2009-ben tulajdonrészt szereztek a Miami Dolphins csapatában, ezzel ők lettek az első afroamerikai női tulajdonosok egy amerikai futballcsapatban. A 100 legjobban kereső sportoló 2017-es Forbes-listájára a nők közül egyedül Serena Williams tudott felkerülni, az 51. helyet foglalja el.

Angelique Kerber

Tavaly még nem szerepelt a legjobb 10-es listán a német színekben induló kiváló teniszező, aki a szezonban 12,6 millió dollárt keresett. Az összeg 60 százaléka származott a sportpályán elért eredményből.

Angelique Kerber 2017. novemberben a WTA Elite Trophy tenisztornán
photo_camera Angelique Kerber 2017. novemberben a WTA Elite Trophy tenisztornán Fotó: STR/AFP

Az Adidas és a Yonex által is támogatott kétszeres Grand Slam-győztes teniszezőt az elmúlt időszakban többek között olyan világmárkák találták meg, mint a Generali, a Rolex, a Slim Secrets vagy az SAP.

Danica Patrick és Ronda Rousey

A lista 3. és 4. helyén lévő két sportoló mondhatja csak el magáról, hogy nem a tenisz világából jött. Egyikük Danica Patrick amerikai autóversenyző, aki a NASCAR Sprint Cupban versenyzett az idén, de számos más versenysorozatban is rajthoz állt már, mint a Nationwide Series vagy az IndyCar Series. Az amerikai versenyző az elmúlt öt évet figyelembe véve most állhatott fel először a Forbes top tízes listájának képzeletbeli dobogójára, annak ellenére, hogy az idei 12,2 millió dolláros bevételnél az elmúlt öt évben mindig többet termelt.

Danica Patrick a South Parkban
photo_camera Danica Patrick a South Parkban Fotó: YouTube

Az autóversenyző mögött olyan szponzorok állnak, mint a Coca-Cola vagy a Ford. Az év végén a versenyző bejelentette, hogy visszavonul a versenyzéstől, de a 2018-as Daytona 500-as és Indianapolis 500-as versenyen még elindul.

Danica Patrick 2017. novemberben
photo_camera Danica Patrick 2017. novemberben Fotó: JONATHAN FERREY/AFP

Az amerikai Ronda Rousey hosszú szünet után tért vissza 2016 decemberében a ketrecbe, a világ első számú MMA szervezetének gáláján, az UFC 207-en. Ám az Amanda Nunes elleni küzdelme hamar véget ért, ugyanis 48 másodperc után már a brazilt hirdették ki győztesnek. A gyors vereség ellenére Ronda Rousey 3 millió dollárt kapott, míg ellenfelének a küzdelemért járó garantált összeg 100 ezer dollár volt, habár ezt a győzelmének köszönhetően Nunes megduplázta.

Az emlékezetes meccs videóján Rousey van kék mezben, ellenfele feketében:

link Forrás

Eugenie Bouchard és Simona Halep

A lista 9. helyén szereplő Eugenie Bouchard esetében feltűnő, hogy a pályán elért sikerei után kapott pénzdíj tekintetében messze elmarad a lista többi szereplőjétől (összesen 600 ezer dollárt könyvelhetett el ebből a forrásból), ugyanakkor a szponzorációból származó keresete kimagasló. Szponzorációs bevételek formájában a két Williams testvér után a kanadai teniszező szerezte a harmadik legtöbb pénzt, 6 millió dollárt.

Simona Halep esetében a bevételek összetétele ezzel éppen ellentétes. A román teniszező, habár tizedikként zárja listát, a sporteredményei által összegyűjtött pénzdíjak alapján a 4. helyet szerezné meg. A sportoló mögött egyébként olyan támogatók állnak, mint az Adidas vagy a Mercedes-Benz, de a szponzorációból kapott támogatások így is jócskán elmaradnak a listán lévő többi sportolóétól (1,5 millió dollár).