Ha egy fülesbagoly egy tél alatt 250 rágcsálóval végez, akkor hány tonnára rúg a hazai populáció által megevett egér- és pocokmennyiség össztömege?

2018.02.26. · tudomány

Egy felnőtt erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igénye alapján a 100 napos telelési időszakával számolva a Magyarországon tartózkodó 11 412 bagoly legalább 2 853 000 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2017-2018-as telelési időszakban – adta közre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakossági segítséggel lebonyolított bagolyszámlálás összesített eredményét.

photo_camera Fotó: MME

Az összegzésből az is kiderül, hogy a telelő baglyok – zsákmányállatonként 25 grammos egyedenkénti átlagos testtömeggel számolva – összesen 71,5 tonna rágcsálót falnak fel a három téli hónap alatt.

A közlemény szerint a gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell a drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Az MME videója a telelő populációkról:

link Forrás

A megyei és települési bontás pedig itt böngészgethető.