Élő tudósról mintázott Barbie-val szalutál a Mattel a nőknek

2018.03.08. · tudomány

Rég volt már, amikor a Barbie-k gyártóját össztűz alá vették, mert nádszál derekú, kifestett, hosszú lábú babái elérhetetlen testképideált közvetítenek a gyerekek felé. Ahogy a Disney-hercegnők adottságai is közeledni kezdtek a hús-vér nőkéhez, úgy a Barbie-k arányai is módosultak egy picit az idők során, mára pedig eljutottunk odáig, hogy női példaképeket önt plasztikba a Mattel.

A nőnap elé időzített sorozatban a NASA egykori matematikusa, az afro-amerikai Katherine Johnson mását is elkészítették, Frida Kahlo festőművészé és az Atlanti-óceánt nőként először egyedül átrepülő Amelia Earharté mellett.

photo_camera Amelie Earhart, Katherine Johnson és Frida Kahlo Barbie-ba álmodva

Míg a vagány Amelia Earhart 41 évesen gépével együtt eltűnt a Csendes-óceán felett, és Frida Kahlót is korán elvitték az életet végigkísérő betegség tragikus következményei, Katherine Johnson igazi élő legenda, aki ha minden jól megy, augusztus végén ünnepelheti 100. születésnapját.

photo_camera Katherine Johnson 2008-ban

Johnson 1953-ban érte el, hogy nőként és afro-amerikaiként a NASA-hoz csatlakozhasson. 26 tanulmány fűződik a nevéhez, legismertebb eredménye, hogy kiszámolta a röppályákat a Merkúr- és az Apollo-program küldetéseihez. 2015-ben Barack Obama elnöki szabadság emlékéremmel (Presidential Medal of Freedom) tüntette ki. A matematikus az Alpha Kappa Alpha, az első fekete nők által alapított egyetemi diákszövetség gyémánt fokozatú tagja.

Johnson előtt tavaly a Lego is saját figurával tisztelgett, alakját a Hidden Figures című 2016-os, Oscarra jelölt filmben is megörökítették.