Élő tudósról mintázott Barbie-val szalutál a Mattel a nőknek

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Rég volt már, amikor a Barbie-k gyártóját össztűz alá vették, mert nádszál derekú, kifestett, hosszú lábú babái elérhetetlen testképideált közvetítenek a gyerekek felé. Ahogy a Disney-hercegnők adottságai is közeledni kezdtek a hús-vér nőkéhez, úgy a Barbie-k arányai is módosultak egy picit az idők során, mára pedig eljutottunk odáig, hogy női példaképeket önt plasztikba a Mattel.

A nőnap elé időzített sorozatban a NASA egykori matematikusa, az afro-amerikai Katherine Johnson mását is elkészítették, Frida Kahlo festőművészé és az Atlanti-óceánt nőként először egyedül átrepülő Amelia Earharté mellett.

Amelie Earhart, Katherine Johnson és Frida Kahlo Barbie-ba álmodva

Míg a vagány Amelia Earhart 41 évesen gépével együtt eltűnt a Csendes-óceán felett, és Frida Kahlót is korán elvitték az életet végigkísérő betegség tragikus következményei, Katherine Johnson igazi élő legenda, aki ha minden jól megy, augusztus végén ünnepelheti 100. születésnapját.

Katherine Johnson 2008-ban

Johnson 1953-ban érte el, hogy nőként és afro-amerikaiként a NASA-hoz csatlakozhasson. 26 tanulmány fűződik a nevéhez, legismertebb eredménye, hogy kiszámolta a röppályákat a Merkúr- és az Apollo-program küldetéseihez. 2015-ben Barack Obama elnöki szabadság emlékéremmel (Presidential Medal of Freedom) tüntette ki. A matematikus az Alpha Kappa Alpha, az első fekete nők által alapított egyetemi diákszövetség gyémánt fokozatú tagja.

Johnson előtt tavaly a Lego is saját figurával tisztelgett, alakját a Hidden Figures című 2016-os, Oscarra jelölt filmben is megörökítették.