Videóra vették az űrből felfedezett gigantikus pingvinkolóniát

A BBC News közzétette az első videófélvételeket a nemrégiben az űrből felfedezett hatalmas antarktiszi pingvinkolóniáról. 

Mint azt megírtuk, a több mint másfél millió Adélie-pingvint számláló közösséget az amerikai földmegfigyelő és erőforrás-kutató Landsat műholdak képein talált guano-telepek nyomán találták meg a kutatók.

A kutatók drónokkal készítettek felvételeket az Antarktiszi-félsziget legészakibb pontján, a Danger Islands szigetcsoporton élő 751 527 pingvinpárról. Az Adélie-pingvinek a fajt leíró Jules Dumont d’Urville Adèle nevű feleségéről kapták nevüket 1840-ben. A Danger Islands-i kolónia a faj legnépesebb ismert populációja a világon.

A nyelv és a fogalmak

Az önvezető autót nem az érdekli, hogy az út mentén álló tárgyat melyik nyelvhasználó mennyire nevezné inkább fának vagy inkább bokornak, és miért, hanem az, hogy fel kell-e készülni arra, hogy eléugrik, írja Kálmán László, az MTA nyelvésze.

Lángokban áll a Föld

Egy katasztrófafilm elejére emlékeztet, ami a napokban történik: az amúgy is klímaszorongásban élő emberiség egyszer csak arra ébred, hogy világszerte lángolnak az erdők.