Belgiumban illegális szerencsejátékká minősítették a ládanyitogatást a FIFA-ban, az Overwatchban és a CS:GO-ban

2018.04.26. · TECH

Hollandia után mostantól Belgiumban is illegális szerencsejátéknak minősülnek azok a számítógépes és konzoljátékok, amelyekben különböző virtuális tárgyakat, felszereléseket, fegyvereket vagy egyéb kiegészítőket tartalmazó ládákat (loot box), esetleg hozzájuk való kulcsokat lehet vásárolni anélkül, hogy a játékosok tudnák, mit kapnak a pénzükért.

A belga szerencsejáték-felügyelet és az igazságügyi miniszter, Koen Geens szerdai közleménye szerint három játék biztosan ebbe a kategóriába tartozik: az Overwatch (Blizzard), a FIFA 18 (Electronic Arts) és a Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO, Valve). Az Electronic Arts ugyanakkor nemrég változtatott a Star Wars: Battlefront II-n, így az nem esik a belga szerencsejáték-törvények hatálya alá.

photo_camera Loot box a CS:Go-ban. Ki tudja, mi van benne?

A belga hatóságok nagyjából hasonlóan határozzák meg a szerencsejátékokat, mint a többi civilizált ország: „a játéknak van olyan eleme, amelyben egy fogadás nyereséghez vagy veszteséghez vezethet, és ebben a szerencse szerepet játszik". A belga szerencsejáték-felügyelet a szóban forgó számítógépes játékokat ezen túl úgy határozta meg, hogy azokban „a játékosok valódi pénzért vásárolnak előnyöket anélkül, hogy tudnák, mi az az előny". Magyarul egyszerűbben: zsákbamacska. A belga felügyelet szerint az is aggályos, hogy a játékokban nem derül ki, mennyi eséllyel tartalmaznak a ládák egyes virtuális tárgyakat.

Itt a láda, de hol itt a skill?

„A fizetős loot boxok nem ártatlan elemei azoknak a videojátékoknak, amelyek ügyességi játékokként mutatják magukat – írta saját közleményében a belga szerencsejáték-felügyelet igazgatója, Peter Naessens. – Csalogatják és félrevezetik a játékosokat, és a szerencsejátékoknál szokásos védelmi intézkedések egyikét sem alkalmazzák."

A szerencsejátékokra vonatkozó belga törvények megszegőire 800 ezer eurós pénzbüntetés és ötéves elzárás vár, sőt a büntetés duplázható, amennyiben fiatalkorú játékosokról van szó, de valószínűtlen, hogy a nagy játékcégek vezetőinek börtönbe kell vonulniuk – a készítők feltehetően kiveszik majd a játékokból a loot boxokat, bár ezzel komoly bevételektől esnek el. Geens ezen kívül azt mondta, párbeszédet kíván kezdeményezni a gyártókkal, hogy kiderítse, kinek miben rejlik a felelőssége.

Egy hete a hollandok is a belgákéhoz hasonló eredményekre jutottak a zsákbamacska-elemeket tartalmazó játékokat illetően: ők a vizsgált tízből négy játékról, a FIFA 18 mellett a Dota 2-ről, a PlayerUnknown's Battlegroundsról és a Rocket League-ről állapították meg, hogy sértik az ország szerencsejáték-törvényeit. Néhány amerikai állam, köztük Hawaii és Washington is vizsgálódik a loot boxok ügyében.