Elkészült minden idők legrészletesebb csillagtérképe, 1,7 milliárd csillaggal

Minden eddiginél részletesebb csillagtérképet hozott nyilvánosságra az európai űrhivatal, az ESA a Gaia űrtávcső által szolgáltatott adatokból. A háromdimenziós térképre összesen 1,7 milliárd csillag került fel.

A Gaiát 2013-ban bocsátotta útjára az ESA, hogy felmérje a Tejútrendszer és a vele szomszédos galaxisok csillagainak elhelyezkedését és mozgását. Az űrjármű, amely a Földtől 1,5 millió kilométerre kering, minden egyes objektumot hetvenszer vizsgál meg, és rögzíti a csillagok fényességét és színét is, ami lehetővé tette a színes csillagtérkép elkészítését.

A Tejútrendszer és a szomszédos galaxisok 1,7 milliárd csillagból álló térképe a Gaia által szolgáltatott adatok alapjánForrás: ESA

Az első felvételen a csillagok fényessége és színe, a másodikon a sűrűsége, a harmadikon a galaxisunkat megtöltő csillagközi por látható.

Forrás: ESA

Ez persze még mindig nem a Tejútrendszer teljes térképe: galaxisunkban a becslések szerint 100-400 milliárd csillag található összesen. Tessék őket megszámolni:

Csodás galaxisunk, a Tejútrendszer


Tudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.