Elkészült minden idők legrészletesebb csillagtérképe, 1,7 milliárd csillaggal

2018.04.26. · tudomány

Minden eddiginél részletesebb csillagtérképet hozott nyilvánosságra az európai űrhivatal, az ESA a Gaia űrtávcső által szolgáltatott adatokból. A háromdimenziós térképre összesen 1,7 milliárd csillag került fel.

A Gaiát 2013-ban bocsátotta útjára az ESA, hogy felmérje a Tejútrendszer és a vele szomszédos galaxisok csillagainak elhelyezkedését és mozgását. Az űrjármű, amely a Földtől 1,5 millió kilométerre kering, minden egyes objektumot hetvenszer vizsgál meg, és rögzíti a csillagok fényességét és színét is, ami lehetővé tette a színes csillagtérkép elkészítését.

A Tejútrendszer 1,7 milliárd csillagból álló térképe a Gaia által szolgáltatott adatok alapján
photo_camera A Tejútrendszer és a szomszédos galaxisok 1,7 milliárd csillagból álló térképe a Gaia által szolgáltatott adatok alapján Forrás: ESA

Az első felvételen a csillagok fényessége és színe, a másodikon a sűrűsége, a harmadikon a galaxisunkat megtöltő csillagközi por látható.

photo_camera Forrás: ESA

Ez persze még mindig nem a Tejútrendszer teljes térképe: galaxisunkban a becslések szerint 100-400 milliárd csillag található összesen. Tessék őket megszámolni:

photo_camera Csodás galaxisunk, a Tejútrendszer