Hatalmas merülési világrekord: 32,2 percet töltött a víz alatt egy császárpingvin

A 122 centi magasra és 45 kilósra is megnövő, az Antarktikán honos császárpingvin (Aptenodytes forsteri) kétségtelenül a vizek császára, derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely 2013-ban szerelt fel húsz állatot jeladó berendezéssel, hogy tanulmányozza mozgásukat. 

A tengerbiológusok maguk is meglepődtek azon, amit az adatok elemzésekor tapasztaltak: a megfigyeltek között volt olyan császárpingvin, ami az elmúlt öt évben 9000 kilométert tett meg, egy másik példány pedig 32,2 percet töltött a víz alatt, ami több mint 5 perccel meghaladja az eddigi 27,6 perces pingvinmerülési világrekordot.

Császárpingvin: képünk nem a világrekordert ábrázolja

A kutatók szerint a rekord egyszerre impressszív és titokzatos, különösen annak fényében, hogy egy császárpingvin fiziológiáját tekintve a tudomány jelenlegi állása szerint legfeljebb 8 percet tudhatna kényelmesen eltölteni a víz alatt, mielőtt végleg kifogy az oxigénből.

Öt év alatt több mint 96 ezer merülést rögzítettek a pingvinekre adott jeladók, amelyek közül a legtöbb fél évnél tovább működött. Az adatokból az is kiderül, hogy a császárpingvinek nap közben és szürkületben sokkal szívesebben merülnek a víz alá (óránként átlagosan 5,5, illetve 5,6 alkalommal), mint éjjel (óránként 0,4 merülés). A kutatók azt remélik, hogy a begyújtött információkból választ kapnak arra a kérdésre, hogyan alkalmazkodnak a császárpingvinek az éghajlatváltozáshoz.

A víz alatti tartózkodás időtartamát tekintve egyébként az ember nem sokkal, mindössze 8 perccel marad el a császárpingvintől: az emberi rekordot a Guinness szerint a spanyol Aleix Segura Vendrell tartja, 24 perc 3,45 másodperccel.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.