Féldrágakövek potyognak az égből Hawaiin

2018.06.14. · majom

A Kilauea vulkán kitörése nyomán a helyiek legnagyobb örömére féldrágakövek kezdtek potyogni az égből Hawaiin.

A kitöréssel a felszínre kerülő olivin szilikátásvány vulkáni kőzetek alkotóeleme, és Hawaiin egyáltalán nem megy ritkaságszámba. Csiszolással ennek az ásványcsaládnak egyes darabjaiból készítik a smaragdra a megtévesztésig hasonlító, annál azonban olcsóbb peridotot. A két drágakő annyira hasonlít egymásra, hogy ereklyék, például egyházi kelyhek esetében előfordult, hogy a zöld kövek közül az olcsóbbikat használták díszítésre.

link Forrás

A peridot zöld színének mélysége az ásvány vastartalmának a függvénye. A kevesebb vasat tartalmazó verziók sárgászöldek, de a szín egészen a barnás olajzöldig mélyülhet. Utóbbiak számítanak a legértékesebbnek. Az olivin viszonylag gyakori ásvány, Hawaiin vannak olyan tengerparti szakaszok, ahol zöld tőle a föveny. Értékét az adja, hogy egyfelől nehéz elválasztani az általa is alkotott kőzet többi részétől, másrészt az ékszerkő-minőségű verziók már korántsem számítanak mindennaposnak.

A minőségi darabok ritkák
photo_camera Ékszer, sok olivinnel. A minőségi darabok ritkák. Fotó: Wikimedia Commons

A Kilauea több mint egy hónapja, egyre több hasadékon keresztül ontja magából a magmát és benne az olivint. Az eleinte csak 4-5 repedésből szivárgó láva mára mintegy két tucat hasadékból folyik a felszínre. A hasadékok közül van, amelyikből óránként 90 méteres sebességgel, alkalmanként 80 méter magasra lövell a forróság. A geológusok egyelőre megjósolni sem tudják mikor lesz vége a kitörésnek. Az olivineső mindenesetre még jó ideig eltarthat, már csak azért is, mert amerikai meteorológusok szerint a kitörés következtében kialakuló fokozott gomolyfelhő-képződés kiterjedt savasesőzést is eredményezhet.