Féldrágakövek potyognak az égből Hawaiin

A Kilauea vulkán kitörése nyomán a helyiek legnagyobb örömére féldrágakövek kezdtek potyogni az égből Hawaiin. 

A kitöréssel a felszínre kerülő olivin szilikátásvány vulkáni kőzetek alkotóeleme, és Hawaiin egyáltalán nem megy ritkaságszámba. Csiszolással ennek az ásványcsaládnak egyes darabjaiból készítik a smaragdra a megtévesztésig hasonlító, annál azonban olcsóbb peridotot. A két drágakő annyira hasonlít egymásra, hogy ereklyék, például egyházi kelyhek esetében előfordult, hogy a zöld kövek közül az olcsóbbikat használták díszítésre. 

A peridot zöld színének mélysége az ásvány vastartalmának a függvénye. A kevesebb vasat tartalmazó verziók sárgászöldek, de a szín egészen a barnás olajzöldig mélyülhet. Utóbbiak számítanak a legértékesebbnek. Az olivin viszonylag gyakori ásvány, Hawaiin vannak olyan tengerparti szakaszok, ahol zöld tőle a föveny.  Értékét az adja, hogy egyfelől nehéz elválasztani az általa is alkotott kőzet többi részétől, másrészt az ékszerkő-minőségű verziók már korántsem számítanak mindennaposnak.

Ékszer, sok olivinnel. A minőségi darabok ritkák.Fotó: Wikimedia Commons

A Kilauea több mint egy hónapja, egyre több hasadékon keresztül ontja magából a magmát és benne az olivint. Az eleinte csak 4-5 repedésből szivárgó láva mára mintegy két tucat hasadékból folyik a felszínre. A hasadékok közül van, amelyikből óránként 90 méteres sebességgel, alkalmanként 80 méter magasra lövell a forróság. A geológusok egyelőre megjósolni sem tudják mikor lesz vége a kitörésnek. Az olivineső mindenesetre még jó ideig eltarthat, már csak azért is, mert amerikai meteorológusok szerint a kitörés következtében kialakuló fokozott gomolyfelhő-képződés kiterjedt savasesőzést is eredményezhet.

Licsilé

Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy vegánszandálba járkálsz itt le és fel, teszel értük valamit, ha komolyan gondolnád, akkor most szépen bevernél nekem egyet, aztán bedobnál a Dunába az üvegem után, de ehhez is gyáva vagy, az a baj veletek, faimádó majmokkal, hogy be vagytok szarva, féltitek a szaros kis életeteket, azért pofáztok folyton a bolygóról.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.