Így fest a világ összes országának összes zászlója egyetlen térképen

2018.06.18. · majom

Gyönyörű térképet tett közzé a Redditen a richieahb nevű felhasználó a Föld összes országának összes zászlójának színeiből, miközben a spanyol-portugál vébémeccset nézte. A szerző írt egy kis scriptet, amihez a zászlókat innen, a szélességi köröket pedig innen töltötte le. Az adattorzulás kiküszöbölésében segített még az országok számát szélességi körönként megjelenítő adatvizualizáció.

Richieahb arra volt kíváncsi, vajon melegebbek-e a zászlószínek azokban az államokban, ahol az időjárás is barátságosabb, de nem éppen ezt találta. A legészakibb országok, Kanada, Oroszország, Norvégia, az Egyesült Államok zászlói például összességében piros árnyalatot adtak (a svéd zászló ebben nyilván kevésbé játszott szerepet), míg dél felé haladva határozottan barnásodik és zöldül az egyre vegyesebb összkép, a déli sarkkör felé közelítve pedig a kékes-lilás lesz az uralkodó árnyalat.

Az algoritmus nem vette figyelembe az országok méretét, mindig akkor kezdett új színcsík felrajzolásába, ha elérte egy ország legészakibb/legdélibb pontját, így a szerző által kiválasztott felbontásban gyakran váltakoznak a színek.

photo_camera Fotó: Reddit

Mint az bizonyára sokaknak feltűnik, Japán és néhány más ország egyszerűen lemaradt a térképről, de a szerző állítása szerint az algoritmus minden ország zászlaját figyelembe vette, csak richieahb véletlenül hiányos térképre rajzoltatta az eredményt.