Mégsem hullik drágakő az égből Hawaiin

A Hawaii Egyetem geológusai szerint legalábbis nem úgy esik olivineső a Kilauea vulkán környékén, ahogy az a közösségi oldalakon megjelent hírek alapján a múlt héten a világsajtóban is szárnyra kapott (és a Qubiten is hírt adtunk róla). Az első kézből szerzett tapasztalatokra hivatkozó twitterezők például ehhez hasonló posztokat tettek közzé:

Ezzel szemben a valóság az, hogy a képek alapján meglehetősen nagynak tűnő olivinkristályok nem a vulkánkitörés miatt kerülhettek a felszínre, a mostani kitörés ugyanis kifejezetten olivinszegény. 

A lávafolyammal távozó vulkáni kőzetek általában véve is meglehetősen keveset, legfeljebb nyomokban tartalmaznak a szilikátásványból. Szinte elképzelhetetlen – érvelnek a geológusok –, hogy egy vulkánból nagy darabokban hulljon a színében a smaragdra hasonlító olivin.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.

Tarha

Az a helyzet, hogy Iggy Pop közepesen sikerült, feketén beültetett félklónja vagyok, anyám, elmondása szerint, illegálisan jutott hozzám, nagyon nem válogathatott, tizenhét éves kora előtt meg kellett szülnie az első gyerekét, ha nem akart büntetőpályára kerülni.