120 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a magyarok körében is népszerű Facebook-kvíz által

2018.06.29. · TECH

Akár 120 millió Facebook-felhasználó adatai is illetéktelen kezekbe kerülhettek a Magyarországon is sokak által kedvelt „Hogy néz ki az arcod egy divatos női magazin borítóján” vagy „Melyik 3 tulajdonságod EGYEDI veled kapcsolatban” típusú automata kvízeket gyártó NameTest szolgáltatásán keresztül.

Inti De Caukelaire belga informatikai biztonsági szakértő a Facebook hibabejelentő oldalán még április végén jelentette, hogy a NameTests.com applikációin keresztül szinte bárki lekérhette a felhasználók adatait.

Arról is beszámolt, hogy a cég a kitöltők adatait javascript fájlban tárolta, ahonnan az elmúlt másfél évben az férhetett hozzá, aki csak akart. Ráadásul az adatszivárgás a NameTests appokból kijelentkezve sem szűnt meg csak úgy, ha a felhasználók nem törölték manuálisan a böngészési adatokat (cookie-kat).

photo_camera Fotó: Qubit

A NameTests június 25-én változtatott csak az adatkezelésén, közölve, hogy eddig nem került elő bizonyíték arról, hogy bárkinek is visszaéltek volna a tőlük megszerzett személyes adataival.

A Facebook addig csak húzta az időt, pedig a Cambridge Analytica-botrány után Mark Zuckerberg alapító az összes lehetséges fórumon megígérte, hogy minden applikáció-fejlesztőjűkkel rigorózusan betartattatják az adatkezelési szabályzatukat, és illetéktelen harmadik fél nem juthat hozzá a kétmilliárd regisztrált felhasználó személyes adataihoz.

link Forrás