Vége a magyar biciklis okoscsengő-álomnak, nem készül el a Shoka Bell

2018.07.03. · TECH

A 2016 nyarán beharangozott okos-biciklicsengő, a Shoka Bell a bejelentés évében végigjárta a magyar sajtót, a Kickstarteren pedig több mint 200 ezer dollárt gyűjtött össze a közösségi finanszírozóktól, de az először beígért, 2017 júliusi szállítási dátum után sorozatos csúszások és kommunikációs mulasztások kísérték a történetét.

Az ötletre 79 és 379 dollár (20-100 ezer forint) között befizető támogatók utoljára 2017. november 6-án kaptak üzenetet a projektgazda Falus Dánieltől, aki akkor azt mondta, hogy a Shoka „tárgyalni kezdett egy San Fransiscó-i, biciklis technológiával foglalkozó céggel, amellyel egyesülve még nagyobb sikereket érhetnek el, ráadásul a csengő piacra kerülését is felgyorsíthatja az üzlet”. Ez azt jelentette, hogy befagyasztották a fejlesztéseket, hogy a fúzióra koncentráljanak.

photo_camera Forrás: Kickstarter / Shoka Bell

Azóta csak a Qubiten megjelent cikkből tájékozódhattak a támogatók a projekt állásáról – ebből derült ki, hogy a termék ugyan gyártásra kész állapotban van, de tőkebevonással együtt sem volt elég a pénz (a szingapúri befektetővel együtt 5-600 ezer dollár állt a rendelkezésükre) a sorozatgyártásra. A januári cikkben már egy vésztervet is felvázolt: „Ha a merger nem jönne össze, akkor az összes elkészült tervet, forráskódot stb. elérhetővé tesszük a Creative Commons licence alatt”.

A támogatók közel fél éven át tartó, a petíciók szervezésétől a fenyegetésekig ívelő reklamációja után Falus július 3-án újra üzent a finanszírozóknak: a pénz és a stáb is elfogyott a projekt alól, ezért hamarosan a tömeggyártásra 95 százalékos állapotban kész termék minden dokumentumát (tervek, dizájn, áramkörök, szoftver, firmware, forráskódok stb.) közzéteszi a Creative Commons licence alatt.