Elhunyt Simonyi Endre, a magyar személyi számítógépezés úttörője

2018.08.29. · nekrológ

Augusztus 27-én 82 éves korában elhunyt Simonyi Endre, vegyészmérnök, folyamatszabályozási szakmérnök, a magyar személyi számítógépek úttörője, aki „már a hetvenes években otthoni számítógépet épített, abban a korban, amikor Steve Jobs és Steve Wozniak is a garázsában bütykölte az első Apple számítógépeket. Első gépét 1975-ben kezdte el építeni (abban az évben, amikor az USA-ban az első népszerű otthoni számítógépet, az Altairt elkezdték forgalmazni – és abban az évben, amikor Wozniak belekezdett az Apple 1 konstruálásába). Motorola mikroprocesszor köré épült az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet. A számítógép 4 Kilobájt RAM memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról” – olvasható a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) online magazinjában megjelent nekrológban.

A vegyészmérnöki és folyamatszabályozási szakmérnöki diplomával rendelkező Simonyi Kelet-Európából az elsők között 1977-ben vette fel a nemzetközi pécémozgalom élharcosának számító kaliforniai Homebrew Computer Clubbal (HCC), ezután alapította meg a Háziépítésű Computer Clubot, és lett a személyi számítógépek építésének magyarországi úttörője. Az említett nekrológ szerint Amerikában „az Intel vezetőjét, Andy Grove-ot is felkereste – aki egyébként, még Gróf Andrásként, padtársa volt az elemi iskolában”.

Simonyi meghatározó szerzője volt az első magyar informatikai lapnak, az NJSZT által kiadott Mikroszámítógép Magazinnál, szinte élete végéig tanított a BME-én és az Óbudai Egyetemen.