Elon Musk egy japán rocksztárt lő ki először az űrbe

2018.09.18. · TECH

Maezava Juszaku, Japán legnagyobb online divatboltjának alapítója lesz az első holdturista – legalábbis akkor, ha Elon Musk óriásrakétája, a Big Falcon Rocket (BFR) valóban képes embert vinni az űrbe.

A tervek szerina Elon Musk ezt a hordozóeszközt használná a Mars meghódítására is, ezt a hírt is az #OccupyMars hashtaggel közölte a Twitteren. A Tesla-tulaj szokásos titokzatoskodó stílusában először egy japán zászlót posztolt ki, amikor felmerült a kérdés, hogy kit visz először az űrbe, végül kiderült, hogy az egykori punkdobos és divattervező Maezava lesz az első, aki 1972 óta megközelíti a Holdat – ekkor járt ott az utolsó Apollo-misszió, az Apollo-17.

Az volt az első olyan NASA-küldetés, amelyen egy professzionális geológus vett részt, Maezava azonban nem tudósokat szeretne magával vinni a Hold körberepülésére, hanem művészeket: a dearmoon.earth projekt célja az, hogy inspirálja azt a 6-8 kiválasztott festőt, zenészt, rendezőt vagy dizájnert, aki részt vehet az utazáson. Azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy kikről van szó, de a japán üzletember tervei szerint minél több művészeti ág képviselőjének próbál majd helyet juttatni: Maezava már bejelentette, hogy az „összes helyet megvette” a rakétán, amelyet 2023-ban akarnak útnak indítani. Az első, legénység nélküli tesztrepülésre idén decemberben kerülhet majd sor.

photo_camera Elon Musk bejelenti, hogy ki lesz az első utasa, mellette a büszke befektető, Maezava Juszaku látható Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Még az sem világos, hogy maga Musk felül-e a gépre. Bár a hírek szerint Maezava erősen kapacitálja, hogy tartson vele, a Tesla- és SpaceX-vezér egyelőre azt nyilatkozta, hogy fontolóra veszi az ajánlatot.

A Dear Moon projekt úgy indult, hogy Maezava megpróbálta elképzelni, hogy kedvenc művészei vajon hogyan inspirálódhattak volna egy hasonló utazásból, a példák közt szerepelt Picasso és John Lennon is. Végső soron pedig az a célja, hogy a visszatérő alkotók is megszólíthassák azokat az álmodozókat, akik csak a Földről nézhetik a Holdat.

Maezava volt az egyik titokzatos befektető, aki 2017-ben jelentős összeget áldozott a BFR fejlesztésére. A projektre Musk beszámolója szerint a SpaceX költségvetésének 5 százalékát fordítják, az űrhajó várhatóan körülbelül ötmilliárd dollárba fog kerülni.

Az űrutazás négy-öt napig tart, az utasok a tervek szerint 125 mérföldnyire közelítik majd meg az égitest felszínét. Musknak egyébként is nagy tervei vannak a fejlesztéssel: becslései szerint körülbelül 200 ezer dolláros áron fuvarozná a leendő telepeseket a Marsra.