Bezár a Google+, miután kiderült, hogy ellophatták félmillió felhasználó adatait

2018.10.09. · TECH

10 hónapon belül bezárja a Google saját, unalomba fulladt közösségi oldalas szolgáltatását, a Google+-t.

A szükségesnek gondolt plusz nem jött be az egyszeri lakosságnak. A felhasználók 90 százaléka kevesebb mint 5 másodpercig használta, ezért jövő nyár végétől a Google+ már nem lesz elérhető a lakosság számára – értesítette a világ internetezőit hétfőn a Google hivatalos blogja.

Az alapítása óta eltelt két évtizedben az önvezető autóktól a kvantumszámítógépek és a különféle mesterséges intelligenciák fejlesztéséig az IT minden területén jelen lévő Google LLC hét éve tette nyilvánosan elérhetővé „ismeretségi hálózatát”, amely az elképzelések szerint a közösségi oldalak előnyeit ötvözte volna a brutális sebességű „okos keresés” profizmusával.

A posztot jegyző Ben Smith, a technológiai óriás elnökhelyettese azt is bejelentette, hogy a Google+ szolgáltatásait a jövőben céges ügyfeleik igényei mentén fejlesztik tovább.

Eltitkolt adatszivárgás

A bejelentés szövege csak ezután tér ki arra, hogy egy idén tavasszal Google+ közel félmillió használójának adatai kerülhettek illetéktelenekhez, ezért mostanra megkurtították a harmadik félnek számító fejlesztők hozzáférési jogsultságait is.

A szeptember 23-án rendezett céges szülinapon osztogatott vállalati sapka
photo_camera Ilyen propelleres sapkát osztogatnak az új Google-alkalmazottaknak Fotó: AMY OSBORNE/AFP

A szigorítások okát a vállalat az után hozta nyilvánosságra, hogy a Wall Street Journal hétfőn terjedelmes anyagot közölt az adatszivárgásról. Bár nem tartják bizonyítottnak, a Google illetékesei elismerték, hogy egy biztonsági résen át az elmúlt három évben illetéktelenek is hozzáférhettek 496 951 pluszos kuncsaftjuk teljes nevéhez, születési dátumához, elektronikus és lakóhelyi levélcíméhez, foglalkozási adataihoz, kapcsolati hálózatához, továbbá profilképéhez.

A Google azt állítja, nincs bizonyíték rá, hogy bárki is visszaélt volna a felsorolt személyes adathalmazzal. Azt viszont nem tagadta a cég sem, hogy 438 olyan külsősök által fejlesztett alkalmazást azonosítottak, amelyeknek a felhasználók engedélye nélkül is hozzáfértek ezekhez az információkhoz.