Tudománykommunikációs tréningen tanulhatják a jövő kutatói, hogy magyarázzák el a munkájukat a laikusoknak

2018.10.12. · tudomány

Még tíz napig, október 22-ig lehet jelentkezni a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) SCIndikátor programjára. A három hónapos tudománykommunikációs tréningre természettudományos, informatikai, mérnöki, valamint matematikai területen kutató, vagy a jövőben kutatni tervező alap- és mesterszakos hallgatók, valamint doktoranduszok, fiúk és lányok egyaránt jelentkezhetnek.

A szárnyaikat épp csak bontogató fiatal kutatók ahhoz kapnak mankót, hogyan keltsék fel a laikusok érdeklődését a saját kutatási területeik iránt. A történetmesélés, improvizáció, brandépítés vagy épp a videókészítés, színpadi megjelenés csínját-bínját szakemberek segítenek elsajátítani. A NaTE szervezésében idén harmadjára elstartoló SCIndikátor mentorprogramot a Szertár tudományos ismeretterjesztő csatorna alapítójával, Zsiros László Róbert vezeti. A képzésben újságíró, improvizációs színpadi előadó, illetve színpadi megjelenésre specializálódott szakember is segíti a hallgatókat.

Az ingyenes tréningen résztvevők nemcsak tanulnak, versenyeznek is. A képzés végére a legjobb tizenkét fiatal kutató ismertetheti saját témáját közönség és szakértő zsűri előtt. A legjobbakat díjakkal is jutalmazzák. A fődíj félmillió forint, de a szakmai partnerek további nyereményekkel, például szakmai utazási és publikációs lehetőségekkel, külföldi konferenciákon való részvételi lehetőségekkel is készülnek.

Hogyan környékezz meg egy újságírót?

Mint azt a NaTE ügyvezetője, Szigeti Fanni a Qubitnak elmondta, a személyre szabott mentorálás és a csoportos tréning révén elsajátított készségeket a hallgatók pályafutásuk során számos területen kamatoztathatják. Nemcsak az újságíróknak tudják majd könnyebben elmagyarázni, mi a jelentősége a munkájuknak, hanem alkalmasint magánbefektetőket is nagyobb eséllyel nyerhetnek meg céljaik támogatására. A kommunikációs tréningen tanultakat hazai vagy külföldi állásinterjúkon is sikerrel kamatoztathatják majd, sőt, arról is tanulhatnak, mi segítheti a tudományos karrier és a családi élet összeegyeztetését.

Abban, hogy a kommunikációs készségük mennyit fejlődik, nagy szerepe van a résztvevők egyéni képességeinek, annak a kiindulási állapotnak, amellyel a programba érkeznek – mondta a programgazda. A tréning ugyanakkor Zsiros szerint nagyon gyakorlatias. Az egyik mentor, az Index tudományrovatát vezető Stöckert Gábor például tavaly sajtóközlemények iratásán és értékelésén keresztül világította meg a hallgatóknak, hogyan érdemes az újságírókat megkörnyékezni. Az egyes kommunikációs részterületeken magabiztos, de a tudományos kutatások világában kevésbé jártas szakemberek pedig épphogy a teljesen laikusokkal való kommunikációt segítenek elsajátítani.

A tavalyi döntősök így érkeztek a fináléba:

link Forrás