Ész Ventura: Találkozzunk ördöglakatok társaságában!

Kedves olvasók, kezdjük szolgálati közleménnyel: október 27-én, szombaton rendezik a XII. Országos Ördöglakat Találkozót, ahol egyúttal közönségtalálkozót is szervezek, vagyis szeretettel várok minden kedves Ész Ventura-olvasót, aki szeretne találkozni és beszélgetni velem vagy más fejtörőkedvelőkkel. Minden bizonnyal sokan fognak közülük összeverődni ezen az eseményen.

A találkozón ott lesz számos hazai logikaijáték-tervező, meg lehet tekinteni a nemzetközi játékvilág számos újdonságát, lesznek rövid előadások, és persze mindent ki is lehet próbálni. A helyszín a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest, Korona tér 1.), a rendezvény ingyenes, délelőtt fél 11-től délutánig tart, további részleteket megtudhattok az Ördöglakat Blog oldalán.

A következő feladvány pedig Gál Pétertől, az Ördöglakat Blog szerzőjétől és a rendezvény egyik fő szervezőjétől származik, aki azt is lehetővé teszi majd a látogatóknak, hogy a feladványban szereplő elemeket precíz és igényes módon fából elkészíthessék, ahogy azok az alábbi ábrán is kinéznek. Ráadásul ezekkel az elemekkel lesz még meglepetés, ezért aki elkészíti őket, azoknak egy egészen jó kis feladványkészletük lesz. Várunk mindenkit sok szeretettel!

35. feladvány: NTUX azonosság

Készítsük el az ábrán is látható N, T, U és X térbeli pentominó elemeket egységkockákat összeragasztva, és rakjunk ki az így kapott elemekből két teljesen egyforma alakzatot!

photo_camera Fotó: Gál Péter

Megjegyzés: aki nem jön el a találkozóra, az is el tudja magának készíteni otthon az elemeket, például dobókockákból vagy kockacukorból, sőt akár papírból is meg lehet hajtogatni őket!

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk illusztráló ábrával együtt. A legelső és a legötletesebb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és az egész évben legtöbb jó megoldást beküldők között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Kérjük, leveleiket ékezetesen írják alá, álneveket is elfogadunk. Az e-mail subject mezőjében, kérjük feltüntetni, hogy 'megoldás', illetve sorszámmal jelezni, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: november 1. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész