Ész Ventura: Hány lottószelvényt kell kitöltened ahhoz, hogy nyerj 29 milliárd forintot?

A múlt héten az Eurojackpot várható főnyereménye négyéves története során most negyedszer elérte a szabályban foglalt maximumot, azaz 90 millió eurót, ami bruttó 29 milliárd forintnak felel meg. A főnyereményt nem vitték el, így továbbra is lehet játszani a jackpotért.

36. feladvány: Álomszámok

Az Eurojackpot játékban két számtáblázat van, az egyiken 1-től 50-ig vannak a számok, ezekből öt számot húznak ki véletlenszerűen, a másikon 1-től 10-ig vannak a számok, ezekből pedig kettőt húznak ki véletlenszerűen. A főnyereményért mind az 5+2 számot el kell találni egyszerre. Én megálmodtam, ahogy kihúzzák, pontosabban a sorsológépből kigurulnak az Eurojackpot jövő heti számai Helsinkiben, de sajnos az egyik golyóra nem emlékszem, továbbá arra sem, hogy melyik szám melyik csoportban sorsolódott ki. Csak arra emlékszem, hogy a következő számok biztosan kigurultak a sorsológép(ek)ből: 3, 7, 10, 23, 36, 42.

Tegyük fel, hogy az álmom helyes, és a kihúzott számok között a fenti számok biztosan szerepelni fognak. Hány szelvényt kell kitöltenem, hogy biztos legyen telitalálatos szelvényem?

Megjegyzés: Nektek már nem érdemes ezekkel a számokkal játszani, mert ha az Ész Ventura összes olvasója osztozkodik a nyereményen, akkor egy főre alig jut majd valami. De ha mégis lottóznátok, akkor adok nektek két jó tanácsot. Az egyik az, hogy szervezzetek közösségi lottózást, mert ekkora összeg úgyis túl sok bárkinek, és érdemesebb nagyobb eséllyel ennek csak egy részére hajtani, ráadásul nem is a pénz számít, hanem az adott összeg várható hasznossága, ami logaritmikusan skálázódik, lásd erről egy korábbi cikkemet. A másik pedig az, hogy figyeljetek oda arra, hogy milyen számokkal játszotok, mert bár minden kombinációnak azonos az esélye, de kerülni kell a mások által gyakran megjátszott népszerű számokat, hiszen azokkal nagyobb az esélye annak, hogy osztozkodni kell majd a főnyereményen. A népszerű számok statisztikájáról lásd ezt a másik cikkemet.

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk részletes indoklással együtt. A legelső és a legötletesebb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és az egész évben legtöbb jó megoldást beküldők között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Kérjük, leveleiket ékezetesen írják alá, álneveket is elfogadunk. Az e-mail subject mezőjében, kérjük feltüntetni, hogy 'megoldás', illetve sorszámmal jelezni, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: november 5. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész