Ma végre kiderül, hogy lebomlott-e a nyolc hét alatt lebomló zacskó

Szeptember 18-án, vagyis pontosan nyolc héttel ezelőtt nekivágtunk egy kísérletnek: kaptunk néhány darabot a magyar szatyorpiacon újonnan megjelent, kukoricakeményítőből készült biozacskóból, ami a gyártó szerint a megfelelő körülmények között akár szobahőmérsékleten is lebomlik nyolc hét alatt.

A Qubit Youtube-csatornáján 8 héten át élőben közvetített kísérletben egy ilyen zacskóba először virágföldet töltöttünk, arra egy másik zacskót helyeztünk, végül még egy kis földet kapott, a komposztálást pedig időnként öntözéssel is elősegítettük az elmúlt két hónapban. 

A közvetítés főszereplőjén, a kirakatzacskón ugyan nem látszanak a komposztálás nyomai, de annak tartalmát a projekt kezdete óta nem ellenőriztük, úgyhogy igazán egyedülálló momentum, mondhatni, az igazság pillanata lesz A Nagy Unboxing.

A leleplezést az alábbi videóban lehet majd követni délelőtt 10 órától, később pedig egy elemző cikkben vonjuk le a tanulságokat.

Kapcsolódó cikkek:

Ott van a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani? Nem vagy egyedül!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy teljesen hétköznapi szó kimegy a fejünkből, de már majdnem eszünkbe jut. A jelenség utalhat valami komoly bajra is, de nem kell rögtön aggódni: teljesen normális, hogy már megint tepsiütőnek hívtad a serpenyőt, sőt, ha tornáztatod egy kicsit az agyad, még jót is tehet az, ha egy szó a nyelved hegyén van, mégsem tudod kimondani.

Mit üzennek egymásnak a növények?

A növények olyan fokú kémiai diverzitást állítanak elő, amit talán most még felfogni sem vagyunk képesek. Parádi István, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék egyetemi adjunktusának előadása a márciusi Budapest Science Meetupon.