Élő közvetítés: tényleg lebomlik 8 hét alatt a 8 hét alatt lebomló szatyor?

2018.09.18. · tudomány

Augusztus végén hatalmasat futott a Facebookon a Sokszínű Vidék által megosztott zacskó, ami felirata szerint kukoricakeményítőből készült, és nyolc hét leforgása alatt lebomlik, tehát nem terheli a környezetet soha le nem bomló szeméttel úgy, mint műanyag társai.

link Forrás

– De vajon tényleg lebomlik 8 hét alatt a 8 hét alatt lebomló zacskó? – merül fel a jogos kérdés minden környezettudatos zacskórajongóban.

A zacskó bomlását élőben itt lehet követni.

Lebomlik? Nem bomlik le?

A tudomány nevében még szeptember elején felkerestük a szatyor nyugat-magyarországi forgalmazóját, aki szíves-örömest rendelkezésünkre bocsátott pár darabot a csodazacskóból, és mostanra, néhány hét elteltével épségben meg is érkeztek a mintadarabok, ami azért különösen örvendetes, mert attól lehetett tartani, hogy a zacskók út közben fogják magukat, és egyszerűen lebomlanak a postán, mielőtt ideérnének.

Bár a lebomló zacskók anyaga érezhetően vékonyabb, mint egy átlagos műanyag bolti szatyoré, egy kisebb bevásárlást (kiló kenyér, liter tej, 15 deka párzsi, illetve a Filozófia című alapmű Boros Gábor szerkesztésében) könnyedén le lehet velük bonyolítani, nem szakadnak el.

A lebomlás azonban nem megy végbe magától, a leírás szerint föld, sőt nedves föld szükséges hozzá.

Ezért a lebomló zacskóba virágföldet töltöttünk,

beletettünk egy másik lebomló zacskót,

újabb adag földet töltöttünk rá, hogy teljesen elfedje,

majd megöntöztük az egészet.

A következőkben nyolc teljes héten, azaz két teljes hónapon át rohasztjuk a zacskót a földben, illetve a zacskós földet a zacskóban, időről időre öntözzük, mintha nem is zacskó lenne, hanem egzotikus trópusi növény, és várjuk, hogy lebomoljon. Ha ez még mindig nem lenne elég, az egész folyamatot élőben közvetítjük.

Kövesd velünk a drámát, jobb, mint a Híradó!

link Forrás

A zacskó lebomlásának tudományos hátteréről itt olvashatsz részletesen.

További őrült élő közvetítésekért pedig ide kattints:

link Forrás