Súlyos plágiumjárvány dúl az afrikai orvosi szaksajtóban

2018.11.20. · tudomány

Száz afrikában kiadott orvosi szakfolyóirat 495 véleltlenszerűen kiválasztott cikkéből 313 bizonyíthatóan plagizált részeket tartalmazott. A 63 százalékos találati arány rendkívül magasnak számít a nemzetközi szaksajtóban – lepte meg az afrikai kontinens orvostársadalmát Anke Rohwer, a fokvárosi Stellenbosch Egyetem orvosetikusa.

A londoni kiadású BMJ Open orvosi folyóiratban megjelent, brit és horvát szerzőtársakkal közösen jegyzett tanulmányában Rohwer azt állítja, hogy a vizsgált afrikai kiadványok cikkeiben elsősorban nem a kutatási eredmények, hanem a cikkek olyan kötelező elemei voltak tele máshonnan átvett és nem szabályszerűen, illetve sehogyan sem idézett mondatokkal, mint a bevezető összefoglalók (absztraktok), vagy a témával kapcsolatos tudományos álláspontot is ismertető részek.

Az orvosetikusok szerint mindez nem azt jelenti, hogy az afrikai szaksajtó hozott anyagból dolgozna, és azt sem, hogy a kontinens tudományos médiája szándékoltan etikátlan volna. A plágiumok ilyen magas aránya ugyanakkor a szerzők szerint hiteltelenné teszi a releváns eredményeket ismertető cikkeket is. A tanulmány szerzői szerint egyszerű plágiumkereső szoftverekkel és transzparens, a Creative Commons által kidolgozott irányelvekkel elejét lehetne venni az efféle eltulajdonlásoknak.

Nem mellesleg a kontrollcsportként használt kínai folyóiratokban a cikkek plágiumfertőzöttsége 23 százalékos, a horvátokban pedig 11 százalékos volt.