Egyéves a Qubit, szülinapi őrület és sztárparádé ma este az A38 Hajón

Hogyan értjük meg a szándékolt, de nyelvünkben nem kódolt üzeneteket? És vajon hogyan érti meg a nyelvünket a számítógép? Mikor váltják fel a kutyát meg a macskát a robotok, és mikor tanulnak már meg végre beszélni?

Ezekre a kérdésekre keresik, és talán meg is adják a választ tudományterületük elismert hazai szakemberei a Qubit egyéves születésnapi rendezvényén, a Qubit.live #1-en, amelynek központi témája a nyelvészet és a robotika, illetve a két terület összefonódása, izgalmas határterületei lesznek. Ma, azaz kedd este fél 7-től az A38 Hajón őrületes sztárparádé keretében fellép Prószéky Gábor, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója, Babarczy Anna, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének vezetője, Miklósi Ádám, az ELTE Biológiai Intézetének vezetője, Tanos Áron, a Robotépítők Magyarországi Közösségének alapítója, és a végén még zene is lesz.

Ami még ennél is izgalmasabb: idén először, de nem utoljára ünnepélyesen átadjuk a Qubit Év Embere díjat – hogy kinek, az kiderül este 9-kor.

A gyerekprogramra sajnos az összes jegy elfogyott, a felnőtteknek szóló előadásokra, a díjátadóra és a Floralili's Bootleg Liquors koncertjére viszont még korlátozott számban kaphatók.

Részletes program itt, jegyek itt. Szeretettel vár minden kedves olvasót, a tudomány, a technika, a gazdaság (és a majom) iránt érdeklődőt

a Qubit szerkesztősége.

Holdra szállás? Milyen Holdra szállás?

Ötven éve járt először, és eddig utoljára ember a Holdon – vagy legalábbis a NASA ezt akarja elhitetni velünk. Buzz Aldrin a konspirációs teóriák szerint nem is lépett a Holdra, helyette homárt zabált egy Las Vegas-i hotelben. Az oroszok 57 százaléka máig azt gondolja, hogy az amerikaiak Holdra szállása hatalmas kamu volt csupán.

Fejfürtök

Jelen gyors üzembe helyezési útmutató segítségével pár percen belül már a zenetörténet legjelentősebb előadóinak száz százalékosan autentikus, az eredetivel tökéletesen megegyező énekét élvezheti a nappalijában.