Szexisebben énekelnek a városi békák, mint a vidékiek

2018.12.11. · tudomány

A városi hím Tungura békák (Engystomops pustulosus) nászdala vonzóbb a nőstények számára, mint a városon kívül élőké – erre jutott legalábbis egy kutatás, amelyet a Nature Ecology and Evolution című kiadványban tettek közzé a napokban.

A jelenség magyarázata abban rejlik, hogy a városi környezetben erősebb a verseny, a hím Tungura békáknak így a repertoárjuk legszexibb hangjaihoz kell nyúlniuk, ha fel akarják kelteni egy nőstény figyelmét. Ugyanakkor a városban kevésbé kell azzal számolniuk, hogy dalukra ragadozók vagy paraziták figyelnek fel, ezekből ugyanis kevesebb él az emberek közelében. Így tehát nem kell megtartóztatniuk magukat, olyan vadul énekelhetnek, ahogy csak akarnak – mondta a tanulmány társszerzője, Wouter Halfwerk professzor az amszterdami Vrije Egyetemről.

Halfwerk és társai 11 vidéki és 11 városi területen végeztek megfigyeléseket a Panama-csatorna környékén, az esős évszakban.

Aki a hím Tungura békák nászdalát hallja, könnyen azt hiheti, hogy valami őrült Space Invaders-maratonra keveredett (erről megbizonyosodhat, aki belehallgat az énekbe az alábbi videón). A Tungura békák akkora énekesek, hogy gégéjük nagyobb, mint az agyuk. Dalukban a kezdeti éles szűkölés elektromos kisülésre emlékeztető vibrációba torkollik:

link Forrás

A békadalok elemzéséből kiderült, hogy az urbánus békák gyakrabban és összetettebb dallammal énekelnek, mint erdei fajtársaik. Amikor pedig a kutatók számítógéppel szimulált békanászdalt játszottak le, arra jutottak, hogy a városi nőstények kevésbé voltak rá vevők, mint az erdeiek. A kutatók szerint egyszerűen arról van szó, hogy kevesebb nőstény Tungura béka él a városokban, bár ennek okait még tisztázni kell. Az biztos, hogy a hímek ugyanolyan gyakran fordultak elő a városban, mint természetes élőhelyükön, ami azt jelenti, hogy a városi hímeket nagyobb versengésre kényszeríti a természet.

photo_camera Tungura béka Nicaraguában Fotó: Olivier Digoit/Biosphoto

A kutatás következő szakaszában 20 erdei és 20 városi nősténynek felvételről játszották le a városi békák összetett és az erdeiek egyszerűbb dalait, hasonló háttérzajok kíséretében. A nőstények kivétel nélkül a városi dalt játszó hangszóró felé kezdtek el ugrándozni.

Halwerk szerint a különbség arra utal, hogy azok a békák, amelyek a városban kötöttek ki, másféle gégével rendelkeznek, megváltozik a hormonszintjük, vagy akár neurológiai különbségek is kialakulhatnak közöttük annak érdekében, hogy összetettebb nászdallal célozhassák meg a kisebb számú nőstényt.

A kutatócsoport arra készül, hogy genetikai vizsgálatokkal és kiterjedt tenyésztési programmal keressen választ arra a kérdésre, vajon öröklődnek-e a városi és az erdei hím Tungura békák közötti különbségek.