Ész Ventura: Négy gyufaszál áthelyezésével készíts bűvös négyzetet!

Bűvös négyzeteket már időszámításunk előtt is készítettek, de az alábbi négyzet elkészítéséhez kicsit még várni kellett, és nem csak a gyufa feltalálása miatt.

44. feladvány: Bűvös gyufanégyzet

Négy gyufaszál áthelyezésével készíts olyan bűvös négyzetet, amelyben minden sorban és minden oszlopban ugyanannyi a számok összege! A négyzetrácsból természetesen nem szabad elvenni.

Bónusz kérdés: Mi a legérdekesebb, amit a bűvös négyzettel kapcsolatosan észreveszel?

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtést, lehetőleg ábrával együtt, az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást beküldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást küldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében, kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: február 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Posta és McDonald’s lett a Józsefváros legendás cigányzenés kávéházaiból – az eltékozolt roma örökség nyomában

Újpesten létezik egy több ezer fotóból, interjúkból, dokumentumokból álló gyűjtemény a helyi cigányság múltjáról, a Nyóckerben azonban falakba ütköznek a kutatók. Pedig lenne mire rácsodálkozni a roma kávéházi élettől kezdve a spontán Mátyás téri koncertekig – derült ki egy keddi konferencián.