Titánból készült csodahitelkártyával állt elő az Apple

2019.03.26. · TECH

Az Apple megint visszafogottan elegáns újítással jelentkezett: egy olyan hitelkártyával, amellyel ott is fizethetnek az ügyfelek, ahol nem él az Apple Pay szolgáltatás, de MasterCardot azért elfogadnak. Ez már magában is újításnak számít, és bár a szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető, könnyen lehet, hogy ez csak a bemelegítés, és a Goldman Sachs-szal közösen fejlesztett kártyát nemsokára már Amerikán kívül is kipróbálhatják.

Az új termékkel kapcsolatban még nem tisztáztak mindent, de úgy tűnik, hogy a legtöbbeknek nem is a szolgáltatás, hanem maga a kártya keltette fel inkább az érdeklődését, a lézergravírozott titán ugyanis tényleg jobban néz ki, mint egy műanyag lap. A kártyán alig szerepelnek adatok, ez egyrészt a letisztultságot erősíti, másrészt a biztonságot, egyébként a hitelkártyák között nem számít kiemelkedőnek a cég ajánlata. Ted Rossman, a CreditCards.com elemzője szerint az, hogy az Apple a kártyás vásárlások után 1, az Apple Playen történő tranzakciók után 2 százalékot utal vissza, ha pedig Apple terméket vesz a felhasználó, ez a szám háromra emelkedik.

Segít a mesterséges intelligencia

A kártya mellettt a cég egy hozzá tartozó appal is jelentkezett, és azt ígéri, hogy minden eddiginél átláthatóbbá teszik vele az ügyfelek pénzügyeit. Jennifer Bailey, az Apple vezérigazgatóhelyettese szerint mesterséges intelligenciával optimalizálják majd a tranzakciós listát is, ugyanis gyakran zavarba ejtő lehet, hogy a vásárlásoknál például az anyacég neve szerepel a listán, nem pedig az adott bolté.

Az Apple mindemellett fokozott biztonságot is ígér: a kártya annak ellenére egyedi számmal rendelkezik, hogy ez nincs rajta feltüntetve, hanem a telefon tárolja. Az Apple állítólag maga sem követi majd, hogy ki és hol vásárolt, viszont a vásárló különböző grafikonokat és kimutatásokat kérhet a szokásairól, így például megnézheti, hogy egy hónapban mennyit költött élelmiszerre vagy közlekedésre.