Dolgozók ezrei kérik számon az Amazon vezetésén a klímavédelmi intézkedéseket

2019.04.11. · gazdaság

Nyílt levelet írtak az Amazon dolgozói az igazgatótanácsnak és Jeff Bezos vezérigazgatónak annak érdekében, hogy a globális vállalat sürgősen csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, felhőalapú szolgáltatásaival ne támogassa a kőolaj- és földgázipart, valamint alkossa meg azt a stratégiát, amellyel záros határidőn belül száz százalékban megújuló energiákra állítja át a cég működését.

„Az Amazon rendelkezik a szükséges erőforrásokkal a klímaválság kezeléséhez” - áll az április 10-én közzétett levélben, amelyet egy nap alatt több mint 4500 munkavállaló írt alá. A petícióban a dolgozók nemtetszésüket fejezik ki, hogy az Amazon a klímaszkpetikus politikát folytató kongresszusi képviselőket támogat az Egyesült Államokban.

A CNBC tudósítása szerint ritkán fordul elő, hogy egy technológiai óriásvállalat alkalmazottai nyíltan kritizálják munkáltatójukat.

Az Amazon vezetősége még nem kommentálta a levelet, de a vállalat szóvivője a CNBC-nek elmondta, hogy már számos lépést tettek az éghajlatváltozás kezelésére. Állítása szerint hamarosan publikálják a vállalati szintű szén-dioxid-kibocsátási programot, amelyben vállalják, hogy a szállítmányozás terén 2030-ig felére csökkentik a jelenlegi kibocsátási értékeket. Az Amazonnál bejelentették azt is, hogy a közeljövőben három új szélerőműparkot építenek a cég energiaigényének fedezésére.