Egyetemisták gyűjtik össze a mérnöki szakma nagyjait a XVI. Simonyi Konferencián

2019.04.11. · tudomány

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Simonyi Károly Szakkollégiuma által szervezett XVI. Simonyi Konferenciára idén április 16-án kerül sor a BME infomatikai épületében. A konferenciával a szervező egyetemisták célja az, hogy mindenkinek, aki a villamosmérnöki és informatikai technológiák iránt érdeklődik, betekintést adhassanak az aktuális és az elkövetkezendő évekre jellemző fejlesztések világába. 

Ralph Hinsche, az NVIDIA Business Development Managere Münchenből érkezik, hogy a DGX-2 és a RAPIDS mesterséges intelligencia rendszereket mutassa be előadásában. Míg előbbi egy konkrét hardveres megoldás – mely tizenhat összekapcsolt videókártyát tartalmazva tízszer nagyobb teljesítményt tud nyújtani, mint a tavaly ilyenkor elérhető vállalati rendszerek –, utóbbi egy ennek fejlesztésére szolgáló könyvtárcsomag. Ezek segítségével a mai leggyorsabb gépi tanulásra alkalmas rendszereket lehet létrehozni.

Dr. Pete Gábor, a Vodafone IoT & Business Development magyarországi és csehországi vezetője gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen új lehetőségeket jelentenek a Narrowband-IoT technológiák. A prezentációja az okos parkolás világába vezet minket, és ezt kiegészítve más előadóktól az intelligens járművek szenzoradatainak feldolgozásáról, valamint az ezekhez kapcsolódó biztonsági kérdésekről is hallhatunk.

A technológiák mellett a folyamat is előtérbe kerül

A konferencia témái azt is hangsúlyozni próbálják a látogatóknak, hogy a mérnöki munka nem csak a technológiai eszközök ismeretéről szól. Berki Lukács, a Google szoftverfejlesztő-menedzserének előadásában a Bazel szoftver eddig tízéves pályafutásának teljes történetét bemutatja a fejlesztéstől kezdve a támogatáson, karbantartáson át a nyílt forráskódú programmá alakításhoz vezető döntésekig.

Czifra Julianna, az Év Projektmenedzsere cím korábbi nyertese a jó vezető szerepéről beszél. Tanítható-e ez a képesség, és mit tehetünk az ellen, hogy kutatások szerint a munkavállalók 70%-a a (rossz) vezetők miatt vált munkahelyet? 

A Cogito az elmúlt év egyik magyar start-up sikertörténete. Az egyetemi jegyzetmegosztást és -ellenőrzést segítő alkalmazás tavaly a Brit Királyi palotában került bemutatásra, ma pedig már a Semmelweis egy teljes évfolyamának kezei között vizsgázik. A cég alapítói, Kovács-Egri Kristóf és Papp Máté arról beszél előadásában, hogy milyen érzés az egyetem befejezése után egy évvel sikeres vállalkozóként és előadóként visszatérni arra a rendezvényre, amit korábban ők is szerveztek.

Az IoT-val egy helyen megfér a UX és az adatvizualizáció is

Szerencsére ma már egyetlen nagyobb vállalatnál se kell külön hangsúlyozni a UX tervezés fontosságát, hisz mindenki felismerte, hogy csak a jól használható, felhasználóbarát alkalmazások lesznek népszerűek. Pásztor Dávid, a UX Studio alapítója által tervezett alkalmazásokat New York-tól Shanghai-ig milliók használják, így az ő szava méltán hiteles ebben a témában.

Az AI hazai szakértője, Gáspár Csaba, a DMLab ügyvezetője és vezető partnere, a népszerű, mindenki számára néhány kattintással elérhető data science megoldások erősségeiről és korlátairól beszél. Ha pedig az adatoknál tartunk: Korompai István a Starschemától a budapesti tömegközlekedés példáján keresztül mutatja meg, milyen információkat fedezhetünk fel a hatékony adatvizualizáció segítségével, és megtudjuk, tényleg olyan para-e a helyzet a fővárosban?

A tizenhat előadó között még olyan nagy cégek is helyet kapnak, mint a BOSCH, a Nokia, a MOL, az Accenture vagy a Sicontact. További érdekesség, hogy idén is hallható lesz a szakkollégium egy saját hallgatójának előadása is: Sgánetz Bence a modern térhangzás hardveres és szoftveres megvalósítását ismerteti.

Az előadások részletes leírásai és a pontos program elérhető a honlapon. A rendezvényen való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, melyre szintén az előbbi oldalon nyílik lehetőség.

A XVI. Simonyi Konferencia időpontja: 2019. április 16. (kedd) 12:00 óra.

Helyszíne: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai épület, 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

A nap végén a szervezők által biztosított ultrawide monitor talál gazdára a regisztrált vendégek közt, míg egyes előadások végén a résztvevő cégek további értékes nyereményeket ajánlanak fel.

A konferencia részeként egy expo is megtekinthető lesz, ahol a támogató cégek és a Simonyi Károly Szakkollégium szakmai körei mutatják be munkájukat. Az érdeklődők az egyetemisták szemén keresztül betekintést nyerhetnek a kar kollégiumában folyó informatikai és elektronikai fejlesztésekbe, stúdiótechnikai, dizájn és arculattervezési munkákba.