Ész Ventura: Melyik fog feldőlni ezek közül a tornyok közül?

Elérkeztünk a félszázadik Ész Ventura feladványhoz, és ha a feladványokat és megoldásaikat külön számoljuk, akkor ez már jubileum. Ebből az alkalomból újabb különdíjat sorsolunk ki a helyes megfejtők között, mégpedig a feladványhoz kapcsolódóan egy Rhino Hero nevű felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szórakoztató, jópofa toronyépítős társasjátékot.

50. feladvány: A hét torony

Korábban már használtuk ezeket a négyzetrácsból kivágott betűket A szerkesztőség parkettázása című feladványban. Most ugyanezeket az elemeket képzeljük el térben, egységkockákból felépítve, vagyis az alábbi ábrán minden betű legyen egy merev test.

A kérdés: az alábbi tornyok közül melyek fognak feldőlni, ha a betűk között semmiféle súrlódási hatással nem számolunk?

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Kérdés haladóknak: Van valami változás a válaszban akkor, ha nagy tapadási súrlódás is lehet az elemek között?

Nehézségi szint: 

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: április 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.