Ész Ventura: Segíts a Qubitnek parkettázni!

3. feladvány: A szerkesztőség parkettázása

Az alábbi elemekkel fedés- és hézagmentesen parkettázható-e a (végtelen) sík periodikusan úgy, hogy minden elem azonos gyakorisággal szerepeljen? 

A periodikusság azt jelenti, hogy eltolható a parketta mintázata úgy, hogy önmagával fedésbe kerüljön. Az azonos gyakoriság pedig azt jelenti, hogy ha veszünk egy hatalmas szobát, akkor minden elemből nagyjából ugyanannyit kell rendelnünk, hogy le tudjuk parkettázni. Fontos: az elemeket lehet forgatni, de nem fejjel lefele, azaz tükrözni nem lehet őket.  (Mivel a q és b betűk alakja a forgatástól eltekintve azonos, ezért ezek együttes gyakorisága kétszer akkora kell legyen, mint a többi betűé.) 

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldáshoz kérünk ábrát mellékelni! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 7. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁSTudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.