Ész Ventura: Segíts a Qubitnek parkettázni!

3. feladvány: A szerkesztőség parkettázása

Az alábbi elemekkel fedés- és hézagmentesen parkettázható-e a (végtelen) sík periodikusan úgy, hogy minden elem azonos gyakorisággal szerepeljen? 

A periodikusság azt jelenti, hogy eltolható a parketta mintázata úgy, hogy önmagával fedésbe kerüljön. Az azonos gyakoriság pedig azt jelenti, hogy ha veszünk egy hatalmas szobát, akkor minden elemből nagyjából ugyanannyit kell rendelnünk, hogy le tudjuk parkettázni. Fontos: az elemeket lehet forgatni, de nem fejjel lefele, azaz tükrözni nem lehet őket.  (Mivel a q és b betűk alakja a forgatástól eltekintve azonos, ezért ezek együttes gyakorisága kétszer akkora kell legyen, mint a többi betűé.) 

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldáshoz kérünk ábrát mellékelni! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 7. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁSMagyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.