Barabási Albert-László kapta a tizedik Bolyai-díjat

2019.05.30. · tudomány

Barabási Albert-László hálózatkutatónak adták idén a kutatás, fejlesztés vagy nevelés területén nemzetközi mércével is kimagasló eredményt elérő magyar állampolgárok tevékenységét jutalmazó Bolyai-díjat.

A Bolyai-díj Alapítvány honlapja szerint „a 20 éve alapított Bolyai-díjra érdemesített személyek kiválasztásánál nagyon fontos szempont – kifejezve a Bolyai-díj multidiszciplináris jellegét –, hogy a tudományágak minél szélesebb köre legyen képviselve a díjazottak között”. 

Az első Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémia egyik jelenlegi alelnöke, Dr. Freund Tamás neurobiológus kapta 2000-ben, majd őt követte Dr. Roska Tamás informatikus, Dr. Bor Zsolt fizikus, Dr. Lovász László matematikus, Dr. Ritoók Zsigmond klasszika-filológus, Dr. Perczel András vegyész, Dr. Nusser Zoltán neurobiológus és Pál Csaba biológus. A 2017-es év díjazottja É. Kiss Katalin nyelvész volt.

A Bolyai-díj nyerteséről egy tizenöt tagú, független díjbizottság dönt, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök vagy személyes delegáltja, további tizennégy tagjának felét a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, másik felét pedig a Bolyai-díj Alapítvány alapítói delegálják. A díjat a korábbi évekhez hasonlóan, az idén is ünnepélyes keretek között adta át az MTA épületében Áder János köztársasági elnök szerdán.

photo_camera Barabási Albert-László, Áder János és Szabó Gábor Forrás: Bolyai-díj Alapítvány

A laudáció szerint a polihisztor Barabási Albert-László „fiatalként szobrászattal is foglalkozott, egyetemi tanulmányait azonban a fizika területén végezte a Bukaresti Egyetem, az ELTE, később pedig a Boston University hallgatójaként. Áttörő sikereit végül a hálózatkutatásban érte el, amivel immár több mint húsz éve foglalkozik. Olyan innovatív publikációk fűződnek a nevéhez, mint a The Diameter of the WWW, A hálózatok tudománya, vagy épp a Villanások – a jövő kiszámítható. A képlet – a siker egyetemes törvényei című legújabb munkájában az elismertség szabályszerűségeit írja le egzakt paraméterekkel és meglepő pontossággal”.

Barabási a sikerről vallott elméleteit egy márciusi rendezvényen fejtette ki részletesen, erről itt olvashatsz: 

De a beszélgetésről készült videó is megtekinthető itt: