Ész Ventura: Hogyan lehetsz te a leggyorsabb vízminőség-ellenőr?

59. feladvány: A vízminőség-ellenőr

Az alábbi hatszögrácsra illeszkedő térképen egy tökéletes kör alakú tó és egy egyenes partvonalú folyó látható, valamint két fekete pöttyel megjelölt rácspont, az egyik az A várost jelöli, a másik a B várost jelöli. A tó partvonala keresztülmegy a nyolc pici piros ponttal megjelölt rácsponton, a folyópart pedig egy rácsegyenesre esik éppen. A vízminőség-ellenőrnek az A városból a B városba kell jutnia és közben mintát kell vennie a tó és a folyó partjának bármely pontjáról. A terep sík, amin egyenletes sebességgel tud haladni minden irányban. 

Mi a legrövidebb út a két város között, amely érinti a tavat és a folyót is? Mekkora ennek az útnak a hossza, ha a két város közti távolság 11 kilométer?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Haladóknak: Általánosabb helyzetű folyó és tó esetében is meg tudjátok adni a legrövidebb utat és annak hosszát?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén több kategóriában is nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: július 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.