Ész Ventura: Közös nevezőre lehet hozni a férfit és a nőt?

A számmisztikában a páros számok női jellegűek, a páratlan számok férfi jellegűek. Püthagorasz számára az egy a számosság ellentéte, egyben az isteni lényeg, valójában nem is szám. Ennek megfelelően a nő szimbóluma a kettes, a legkisebb páros szám, a férfi szimbóluma pedig a hármas, a legkisebb páratlan szám. A házasság szimbóluma pedig 2 + 3 = 5. Vajon mit jelez a házasság páratlan mivolta?

60. feladvány: Női és férfi arányok

Az alábbi egyenletben csak osztás és zárójelek szerepelnek: egyik oldalon az összes páros számjegy, a másik oldalon az összes páratlan számjegy, pontosan egyszer. Ráadásul a két oldal értéke egész szám, nevezetesen öt, ami éppen a házasság jelképe. Tudtok még ilyen egyenletet, amiben ugyanígy szerepel minden páros és páratlan számjegy pontosan egyszer mindkét oldalon, a két oldal értéke egész szám, de nem öt? Csak osztás és zárójelek használhatók mindkét oldalon!

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes indoklással együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén több kategóriában is nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: július 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.

A kokain és a hatalmi mámor neurobiológiája

A legdrágább illegális drogként számon tartott stimuláns az agy jutalmazó központjának működését befolyásolva egyszerre több helyen fejti ki hatását. A hatalmi mámor, az extrém motiváció, a hiperaktivitás és a zsigeri eufória együtteséért azonban nagy árat kell fizetni: a drogkereső magatartás beleég az idegsejtek kapcsolataiba.

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.