Az emberekben is megvan az a képesség, amitől a szalamandrák újra tudják növeszteni a végtagjaikat

2019.10.10. · tudomány

Az emberi végtagok sokrétű mozgásáért felelős ízületekben lévő porcszövetek hasonlóan tudnak regenerálódni, mint ahogy egyes állatok, például a szalamandrák vagy a zebrahalak újra tudják növeszteni a végtagjaikat – derült ki egy, a Science Advances folyóiratban szerdán megjelent tanulmányból.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói szerint ez a felfedezés nemcsak az ízületi betegségek, például az oszteoartritisz (ízületi gyulladás tüneteivel járó csontbetegség) kezelésére mutathat új utakat, hanem a jövőben akár az emberi végtagok regenerálódásához is vezethet.

A regeneratív képességekkel bíró szalamandrák, gőték vagy axolotlok olyan molekulákkal (mikro-RNS-ekkel) rendelkeznek, amik az ízületi porcszövetek javításáért is felelnek. Ez a mikro-RNS az emberi szervezetben is megtalálható, de a tanulmány szerint egyes területeken erősebben fejti ki a javító hatását – a bokában aktívabb, mint például a térdben vagy a csípőben.

Ez szinkronban van az említett farkos kétéltűek képességeivel, mivel ők is a testük legtávolabbi pontjait képesek leggyorsabban regenerálni: a farkukat és a lábaik végét.

photo_camera A csípő-, térd- és bokaízületek Fotó: Science Photo Library

A tudomány már régóta tisztában van azzal, hogy az emberek is rendelkeznek regeneratív képességekkel, a gyerekeknél például előfordulhat, hogy egy levált ujjbegy megfelelő kezelés esetén teljesen újra tud nőni. Az új tanulmány viszont rácáfol arra a korábban elfogadott álláspontra, miszerint az emberi test képtelen fellépni az ízületek komoly sérülései ellen.

A mikro-RNS bejuttatása az ízületekbe, vagy gyógyszer formában való felhasználása reményt adhat az ízületi gyulladásoktól szenvedőknek, például a sportolóknak, de a távolabbi jövőben a kutatók szerint „az emberi végtagok regenerálódásának alapját is képezheti”. Ehhez a tudósoknak még rá kell jönniük, hogy milyen szabályozó folyamatok hiányoznak az emberekből, amik megvannak például a szalamandrákban, és ha megtalálták, ki kell deríteni, hogy azok reprodukálhatók-e az emberi testben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás