Már Magyarországon is elérhető a tortúrák nélküli végtaghosszabbítás

2019.08.21. · tudomány

Már mankó nélkül közlekedik és gyógytornászhoz jár az a beteg, akin februárban egy speciális mágneses végtaghosszabbító készülékkel végeztek sikeres beavatkozást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján. Magyarországon ez volt az első ilyen műtét, amit magyar orvos, Dr. Domos Gyula egyetemi tanársegéd végzett. 

Az egyetem honlapján közzétett beszámoló szerint az új eljárás lényege, hogy a csont fokozatos hosszabbítása külső mágneses vezérléssel történik. A csont belsejébe beültetett speciális velőűrszeget egy mágneses teret létrehozó eszközzel lehet irányítani, amit mindössze naponta háromszor két percre kell a betegnek a bőr fölé helyeznie. 

A mágneses hosszabbító
photo_camera A mágneses hosszabbító Fotó: Semmelweis Egyetem

A technológiával naponta 1 milliméternyit hosszabbítható a végtag, miközben a lágyrészek, izmok sértetlenek maradnak.

A folyamat a beteg mindennapi életét kevésbé befolyásolja, és lényegesen kisebb megterhelést jelent, mint a hagyományosan alkalmazott külső hosszabbító készülék, amely az egyes részeket összekötő rudak manuális állításával fejti ki hatását. Utóbbi esetben a készüléket – két vagy három darab nagy fémgyűrűt – a bőrön és a lágyrészeken áthatoló csavarok és drótok rögzítik a csonthoz. Ezt a készüléket a páciensnek az állapotától, életkorától függően akár két éven át is viselnie kell. 

Ezzel szemben az új, csonton belüli eszköz alkalmazásakor kívülről nem látszik semmi a betegen, nincs semmilyen külső eszköz, ami kényelmetlenséget okozna.

A csonton belüli végtaghosszabbító eszköz röntgenképe
photo_camera A csonton belüli végtaghosszabbító eszköz röntgenképe Fotó: Semmelweis Egyetem

A Magyarországon egyedül a Semmelweis Egyetem klinikáján elérhető csonton belüli végtaghosszabbítás olyanokon segít, akiknek valamilyen fejlődési rendellenesség, baleset, tumor vagy csontgyulladás következtében több centiméteres hosszkülönbség alakul ki a két lábuk között.

(Via Semmelweis Egyetem)

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás