780 napos küldetése után landolt az amerikai légierő titkos űrsiklója

2019.10.29. · TECH

Magyar idő szerint vasárnap ért földet a Kennedy Űrközpontban az Egyesült Államok Légierejének Boeing X-37B típusú személyzet nélküli űrsiklója, amely több mint két évet töltött Föld körüli pályán – derül ki a hivatalos közleményből.

Az űrrepülőgép már augusztus 26-án megdöntötte a leghosszabb Föld körüli keringési idő rekordját, miután akkor már 718 nap telt el a 2017. szeptember 7-i fellövése óta.

A Boeing két X-37B modellt gyártott az Egyesült Államok Légierejének megrendelésére. A Space Shuttle-k kicsinyített, 9 méter hosszú és 5 tonna teherbírású űrsiklói összesen 2865 napot töltöttek a világűrben öt misszió során. Az első modell 2010-ben, a második egy évvel később indult első küldetésére.

Az X-37B kevéssel a landolás után
photo_camera Az X-37B kevéssel a landolás után Forrás: US Air Force

Hogy mi volt a küldetés valódi célja, nem tudni, a keringő próbajármű, vagyis Orbital Test Vehicle (OTV) elnevezésű missziókat ugyanis titkosította az amerikai hadsereg. A légierő hivatalos, szűkszavú leírása szerint „az X-37B elsődleges céljai kétrétűek: újrahasználható űrtechnológiák tesztelése Amerika űrbeli jövője érdekében, valamint olyan kísérletek végrehajtása, amelyeket vissza lehet szállítani a Földre kielemzésre”.

Az űrsiklóról az alábbi cikkünkben írtunk korábban:

link Forrás