Elhunyt az első magyar újszíves

2019.11.25. · tudomány

Elhunyt Schwartz Sándor, az első magyar szívátültetett – adta hírül a kispesti Kós Károly Általános Iskola a Facebookon. A férfi 1992-ben, huszonnyolc évesen kapott új szívet a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti klinikáján. Schwartznak veleszületett szívrendellenessége miatt volt szüksége új szívre, a műtétre öt éven keresztül készültek az orvosok.

A csapatnak alig négy órája volt arra, hogy kioperálja a donor szívét, és eljuttassa az operáció helyére. A Városmajori Klinika Első 100 éve című kiadványában azt írják, hogy ez a szigorú alapossággal felépített felkészülési munka vezetett végül a hazai szívtranszplantációs program kiépüléséhez. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika azóta Európában a második-harmadik legnagyobb transzplantációs központnak számít.

A műtétet Szabó Zoltán professzor, a Városmajori Klinika akkori igazgatója végezte el, és hiába készültek rá évekig, az első szívet majdnem Koncz Antal, a második magyar szívátültetett kapta meg, az orvosnak azonban gyanús volt a szerv, később kiderült, hogy a donor koszorúér-betegségben szenvedett, a beteg így nem élhetett volna a beültetéssel.

link Forrás

Schwartz Sándor rendszeres vendége volt az évfordulós megemlékezéseknek, a húszéves évfordulón azt mondta, hogy a betegség sok tervét keresztülhúzta, a negyedszázados ünnepségen pedig kitartásra buzdította a transzplantációra várókat: mint mondta, „nem kell csüggedni, el fog jönni az ő idejük is”.

Schwartz Sándor 56 évet élt.