Ész Ventura: Mekkora utat tesznek meg a gyerekek, mire összejön a család?

99. feladvány: Családi konvergencia

Apa és anya 120 méterre vannak egymástól, és egymás felé sétálnak az őket összekötő egyenes vonalon. Mindketten 2 km/óra sebességgel haladnak. Amikor elindulnak, a legkisebb gyerek apa mellett van, és rollerrel ő is elindul anya felé, mégpedig 5 km/óra sebességgel. A középső gyerek anya mellől indul apa felé görkorcsolyával és 8 km/óra sebességgel. A legnagyobb gyerek pont félúton van a két szülő között, és kerékpárral anya felé indul 12 km/óra sebességgel.

Ha a gyerekek valakivel találkoznak az úton (akár az egyik szülővel, akár valamelyik testvérükkel), rögtön megfordulnak, és az ellenkező irányba folytatják az utat, tehát soha nem mennek el egymás mellett. A szülők nem fordulnak meg, ők végig egyenesen haladnak a másik szülő felé. Tegyük fel, hogy a fordulások mindig pillanatszerűek, és mindenki végig megtartja sebességét, egészen addig, amíg egy közös pontban nem találkoznak. Tekintsük a járgányokat és a családtagokat pontszerűnek. Mekkora utat tesznek meg a gyerekek külön-külön a közös találkozásig?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: szeptember 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.