Másfél évig akadozott az internet egy brit faluban, mire rájöttek, hogy egy öreg, renitens tévé szabotál

2020.09.22. · TECH

Mint a Groundhog Day (Idétlen időkig) című film jeleneteiben, ahol Bill Murray minden reggel ugyanarra a napra ébred: a walesi Aberhosanban 18 hónapon át minden áldott reggel az egész faluban egy csapásra megszűnt a szélessávú internetkapcsolat. Mivel a kábel többszöri cseréje sem javított a helyzeten, vizsgálat indult az ügy felgöngyölítésére, mígnem kiderült, hogy az egyik aberhosani lakos tévéje bocsát ki az egész falu digitális infrastruktúrájának működését akadályozó jeleket, derült ki a BBC cikkéből.

A zavarba ejtő kapcsolódási problémák a technikusokat spektrumelemző bevetésére késztették, így tudták azonosítani az interferencia forrását. Ez a berendezés vezette el őket a kérdéses tévéhez és tulajdonosához, aki megígérte, hogy soha többé nem használja az internetszabotőr készüléket. Kiderült ugyanis, hogy a berendezés nagy teljesítményű impulzuszajt (single high impulse noise event – SHINE) bocsátott ki, és ez elektromos interferenciát okozott más készülékekben.

És hogy miért reggel hét? Kiderült, hogy tulajdonosa minden nap akkor kapcsolta be régi, másodkézből vásárolt tévét.

photo_camera Aberhosan lankái Fotó: Geograph.org.uk / Derek Harper

A falusiak balszerencséjére 18 hónapig tartott, mire ráakadtak a renitens készülékre, azóta viszont már mindenki kedvére küldözgetheti a macskás videókat a településen, a probléma ugyanis azóta nem fordult elő többet.

A szolgáltató csak annyit tett hozzá az esethez, hogy mindenkinek azt ajánlják, bizonyosodjanak meg elektromos készülékeik megfelelő hitelesítéséről és arról, hogy megfeleljenek a jelenlegi brit szabványoknak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás