Odébb sétált egy épület Sanghajban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A sanghaji Lagena Általános Iskolát 1935-ben építették, később általános- és középiskola lett belőle, majd 2018-ban bezárták. Bár az iskola egy olyan területre épült, ahová most épp egy új kereskedelmi központot álmodtak meg, a történelmi épületet nem akarták lerombolni, ezért úgy döntöttek, hogy egyszerűen arrébb költöztetik.

Mivel az épület különös alakja nem tette lehetővé, hogy az épületmozgatások esetén bevett technikákat (csúszósínek, lapos platós teherautók) alkalmazzák, a mérnökök egy teljesen új módszert dolgoztak ki.

Közel 200 darab, apró kerekekkel ellátott robotikus lábat szereltek az épület aljára, így a 7000 tonnás iskola gyakorlatilag maga tehette meg a 62 méteres utat az új helyéig. A gyaloglás 18 napon át tartott.

Az ötemeletes épületet hamarosan felújítják, és a jövőben egy innovatív kulturális-oktatási-örökségvédelmi központnak ad otthont.