Betiltották az arcfelismerést a maine-i Portlandben

2020.11.04. · TECH

A Maine állambeli Portlandben elfogadtak egy törvényjavaslatot, ami megtiltaná az arcfelismerő technológiák használatát a hatósági szerveknek. A Bangor Daily News azt írja, hogy a kezdeményezés célja a városi arcfelismerő rendszerek felszámolása volt.

A városi tanács augusztusban szavazott a javaslatról. A képviselők arra szavaztak, hogy ideiglenesen tiltsák be az arcfelismerőket. A november 4-i szavazáson megerősítették a korábbi eredményt, és hatályba léptették a rendeletet.

A kezdeményezést az Amerikai Demokratikus Szocialisták év elején vették fel a szavazólapokra, több más kezdeményezéssel, például a 15 dolláros minimálbérrel és a bérleti díjak korlátozásával együtt. Az új intézkedés konkrét büntetési tételeket is megfogalmaz: a magánszemélyeket 1000 dolláros illeték megfizetésére kötelezhetik a rendelet megsértése esetén, a város alkalmazásában álló személyeket pedig fel is függeszthetik az állásukból.

Portland nem az egyetlen város, ahol hadat üzentek az arcfelismerő technológiának: ők csak San Francisco és Boston, no meg az oregoni Portland példáját követik. Júniusban a demokraták beterjesztettek az amerikai kongresszus elé egy törvényjavaslatot, ami szövetségi szinten tiltaná meg a bűnüldöző szerveknek az arcfelismerő technológiák használatát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás