Londonban bevezetik az arcfelismerésre képes térfigyelő kamerákat

2020.01.24. · TECH

A londoni rendőrség pénteken közölte, hogy valós idejű arcfelismerésre képes térfigyelő kamerákat telepít a város népszerű pontjain. A bejelentés szerint a Nagy-Britanniában eddig leginkább csak magáncélra használt technológia tesztfázisa sikeresen zárult, így a rendőrségnek kötelessége bevezetni azt bűnüldözési és bűnmegelőzési célokra is, a lakosok érdekében.

A rendőrség szerint a kamerák egy előzetes adatbázisból dolgoznak majd, amelyben elsősorban súlyos és erőszakos bűncselekmények elkövetői kapnak helyet. Amikor a rendszer azonosít egy gyanúsítottat, a helyszínre küldött rendőrök igazoltatják, és ha minden egyezik, letartóztathatják.

A BBC értesülései szerint a kamerákat tíz alkalommal tesztelték olyan forgalmas helyeken, mint a belvárosi West End negyed vagy a stratfordi Westfield bevásárlóközpont. A tesztek alkalmával a figyelt személyek 70 százalékát felismerte a rendszer, amikor elsétáltak a kamerák előtt, míg csak ezerből egy alkalommal riasztott tévesen. Egy független elemzés szerint azonban a 42 egyezésből csak nyolcat lehet „igazolhatóan pontosnak” nevezni. Egy másik független vizsgálat szerint az egyik helyszínen a riasztások 81 százaléka téves volt.

photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

„Rendőreink mindennap tájékoztatást kapnak azokról a gyanúsítottakról, akiket keresünk, az arcfelismerés pedig javítja ennek a taktikának a hatékonyságát” – mondta Nick Ephgrave parancsnokhelyettes a rendőrségi közlemény szerint. A technológiát bűnüldözési célra korábban csak nagy közönséget vonzó események, például koncertek vagy futballmérkőzések alkalmával vetették be.

Adatvédelmi jogászok szerint a technológia felhasználása sérti a polgári szabadságjogokat, ráadásul már többször bizonyították, hogy az arcfelismerő szoftverek nehezebben ismerik fel a nem fehér bőrű embereket, így a megbízhatóságával is akadnak problémák. „Ez a döntés egy hatalmas lépés a megfigyelő állammá válás felé, ami (...) bemocskolja az új kormány emberi jogi mérlegét, ezért azonnali felülvizsgálatot sürgetünk” – mondta Silkie Carlo, a Big Brother Watch nevű jogvédő szervezet igazgatója.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás