San Francisco az első amerikai város, ahol betiltották az arcfelismerő technológiát nyilvános helyeken

2019.05.16. · TECH

A világ egyik techfővárosa, San Francisco lett az első amerikai város, ahol törvénybe iktatták az arcfelismerésre képes technológiák tilalmát nyilvános helyeken. A rendeletet annak a törekvésnek a jegyében szavazta meg a városvezetés, amely a szabadságjogokat sértő állami és rendőri megfigyelés ellen küzd.

A kedden elfogadott új szabályok San Francisco 53 városi intézményére érvényesek, többek között iskolákra, a rendőrségre, de még a parkolóautomaták üzemeltetőire is – kivételt képeznek a városban működő szövetségi létesítmények, mint például a San Francisco nemzetközi repülőtere és kikötője. Magáncégek és magánszemélyek továbbra is használhatják a technológiát, így a CNN szerint annak sincs akadálya, hogy az így készült felvételeket felhasználja a városi rendőrség.

A törvény támogatói szerint a technológia egyelőre megbízhatatlan, és az állampolgárok magánélethez és szabadsághoz fűződő jogait sérti – ráadásul egyelőre kissé rasszista is, ugyanis a sötétebb bőrű emberek megkülönböztetésénél már komoly gondjai akadnak.

Az Intel arcfelismerő szoftverének bemutatója a 2019-es CES-en
photo_camera Az Intel arcfelismerő szoftverének bemutatója a 2019-es CES-en Fotó: ROBYN BECK/AFP

„Ezzel a szavazással San Francisco kimondta, hogy az arcfelismerő technológia összeférhetetlen egy egészségesen működő demokráciával, és hogy a lakosoknak van joguk beleszólni a high-tech megfigyelésről szóló döntésekbe” – mondta a BBC-nek Matt Cagle, a American Civil Liberties Union nevű jogvédő szervezet munkatársa.

„Abban egyetértünk, hogy vannak problémák az arcfelismeréssel személyazonosságot megállapító technológiával, és hogy a mai állapotában nem szabad használni. Ugyanakkor a technológia fejlődik, és felelősségteljes használat mellett hasznos eszköz lehet a közbiztonsági szerveknek. Nyitva kellene hagyni az ajtót ennek a lehetőségnek” – mondta Joel Engardio, a helyi lakosokból álló Stop Crime SF alelnöke.

A technológia rendőrségi vonatkozásáról a dél-walesi rendőrség közölt adatokat 2018-ban (tíz hónap alatt több mint 100 letartóztatásban segítette az arcfelismerés a rendőrséget), de a marylandi rendőrség is így azonosította a Capital Gazette szerkesztőségében tavaly júniusban történt, öt halálesettel végződő lövöldözés tettesét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás