Remélem, jól szórakoznak, miközben próbálnak elkapni

2020.12.12. · TECH

Egy virginiai szoftverfejlesztőnek, egy belga programozónak és egy ausztrál matematikusnak (orosz hússaláta nem volt a csapatban) több mint fél évszázad után sikerült megfejtenie a zodiákus vagy horoszkópos gyilkos néven elhíresült Zodiac Killer egyik titkosított üzenetét.

A sorozatgyilkos, akinek kilétét mindmáig homály fedi, az 1960-as és 70-es években garázdálkodott az USA-ban. Hivatalosan öt embert ölt meg és többeket megsebesített, bár ő maga azt állította, hogy összesen 37 áldozat élete szárad a lelkén. Elsősorban Kalifornia északi részén, a San Franciscó-i öböl és a Tahoe-tó környékén garázdálkodott, és szokásává vált, hogy levelekben heccelte a helyi sajtót. amelyekhez bizonyítékul néha véres ruhadarabokat mellékelt, és amelyek között több titkosított üzenet is volt.

Ezeket az üzeneteket egészen mostanáig nem sikerült megfejteni, de egy önkéntesekből összeállt nemzetközi brigád (név szerint David Oranchak, Jarl Van Eycke és Sam Blake) a CNN friss beszámolója és Oranchak vonatkozó YouTube-videója szerint sikerrel járt. A megfejtést először a szövetségi nyomozóirodának, az FBI-nak, illetve a San Franciscó-i rendőrség jegelt ügyekkel foglalkozó osztályának küldték el, és csak azután hozták nyilvánosságra, hogy hivatalosan engedélyt kaptak a közlésre.

A Zodiac Killer korabeli rendőrségi fantomképe
photo_camera A Zodiac Killer korabeli rendőrségi fantomképe Fotó: SFC

Az üzenetet a sorozatgyilkos a San Franciscó-i helyi lapnak, a Chronicle-nek küldte el 1969-ben, azután, hogy egy helyi tévéadón futó műsorba, a Jim Dunbar Show-ba betelefonált valaki, aki azt állította magáról, hogy ő a horoszkópos gyilkos. A levél, amit 51 éven át senkinek nem sikerült megfejtenie, a szakirodalomban a 340-es kód nevet kapta. A kódfejtők egy külön erre a célra fejlesztett programot használtak arra, hogy végignézzék az üzenet 650 000 lehetséges variációját, és végül némi szerencsével sikerrel jártak. Az üzenet sajnos nem visz közelebb a sorozatgyilkos kilétéhez, érdekessége viszont, hogy a zodiákus a paradicsom (paradise) szót következetesen paradice-nak írta. A megfejtés így hangzik:

„Remélem, jól szórakoznak, miközben próbálnak elkapni

A tévében nem én voltam, ami felvet rólam egy szempontot

Nem félek a gázkamrától, mert legalább hamarabb a paradicsomba juttat

Mert most elég rabszolgám van, akik nekem dolgoznak, míg másoknak semmijük sem lesz, amikor a paradicsomba kerülnek, ezért félnek a haláltól

Nem félek, mert tudom, hogy könnyű lesz az új életem a paradicsomi halálban”

photo_camera A Zodiac Killer egyik kódolatlan üzenete a San Francisco Chronicle 1969. november 12-i számában

A Zodiac Killer a popkultúrában is nyomot hagyott: Robert Graysmith 1986-ban Zodiac címmel könyvet írt róla, aztán a könyvből David Fincher forgatott filmet, amit 2007-ben mutattak be a mozikban, a főszerepben a Graysmith-t alakító Jake Gyllenhaallal.

A valós történeten alapuló könyvben és a filmben is feltűnik az 1882-ben alapított svájci óragyártó, a Zodiac Sea Wolf nevű modellje, mivel a gyilkos ennek a cégnek a logóját használta leveleinek aláírásaként. Az óra utódját ma is gyártják Super Sea Wolf néven.

photo_camera A Zodiac Sea Wolf egy újsághírdetésben. Ennek a logóját használta a sorozatgyilkos leveleinek aláírására